Primul film european accesibilizat pentru nevazatori, la PLAI

De A.S.
Reactualizat la:
Primul film european accesibilizat pentru nevazatori, la PLAI
Pelicula Culturală, cu sprijinul Fundaţiei Cartea Călătoare, va prezenta în cadrul Festivalului PLAI, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, primul film european accesibilizat pentru nevăzători din România.

Accesibilizarea filmului s-a realizat special pentru Festivalul Plai, pelicula fiind prezentată în premieră la Timişoara, sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 13:00, la Casa Filmului de la Muzeul Satului. Filmul „Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ”, o poveste despre curajul de a căuta libertatea cu orice preţ şi despre aventura regăsirii de sine, este o coproducţie Bulgaria-Germania-Slovenia-Ungaria, 2008. Pelicula a fost distinsă cu titlul de „Cel mai bun film bulgar” (2008), la Festivalul de la Sofia, a fost nominalizată la Oscar (2010) la categoria „Cel mai bun film străin” şi a obţinut peste 20 de premii la diverse festivaluri internaţionale.

„Cinematograful accesibil este un subiect de mare actualitate în Europa, fiind pe cale de a fi integrat în noile prevederi legislative ce reglementează cinematografia în Germania. Astfel, începand cu 2014, orice film care beneficiază de fonduri publice nemteşti trebuie să aibă şi o versiune adaptată nevoilor cinefililor cu dizabilităţi de vedere sau auz. Şi, pentru că o societate civilizată este o societate incluzivă, aceasta trebuie să creeze servicii accesibile tuturor cetăţenilor, inclusiv celor peste 30 milioane de persoane cu deficienţă vizuală din Europa şi 110.227 de persoane cu deficientă vizuală din România, facilitându-le experienţe de viaţă obişnuite şi creându-le contexte care să le asigure un grad cât mai mare de independenţă”, spun organizatorii evenimentului, care speră la un număr cât mai mare de spectatori la film.

Fundaţia Cartea Călătoare accesibilizează filme artistice şi documentare pentru persoanele cu deficienţe de vedere printr-o tehnică inovativă a naraţiunii descriptive, prin care elemente vizuale cheie, costumele, gesturile, schimbările de scenă, textul scris, sunt traduse în limbaj verbal şi intercalate printre replicile actorilor. Fundaţia a mai accesibilizat anul acesta şi filmul „Poziţia Copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor