Primarul şi viceprimarii Timişoarei au făcut bilanţul pe 2009

20Comentarii
Primarul şi viceprimarii Timişoarei au făcut bilanţul pe 2009
Conducerea Primăriei Timişoara a ajuns la momentul bilanţului. Edilii timişoreni au tras linie şi şi-au prezentat activitatea pe anul 2009. Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că 2009, un an marcat de instabilitate politică şi probleme financiare, a fost cel mai greu an din toate mandatele sale.

„Dacă ar fi să fac un bilanţ al anului 2009, aş spune că a fost un an foarte greu, cel mai greu de când sunt primar”, a spus edilul-şef al Timişoarei. Primarul a acuzat Guvernul că nu şi-a respectat anumite angajamente pe care le avea faţă de Timişoara, dând ca exemplu, printre altele, faptul că municipalitatea nu a beneficiat de niciun leu pentru manifestările organizate la 20 de ani de la Revoluţie. La capitolul realizări, Ciuhandu a bifat: introducerea unor linii de transport metropolitan, către comunele periurbane, reabilitarea imobilelor de patrimoniu, deşi clădirile istorice reabilitate în cursul acestui an pot fi numărate pe degete, realizarea de piste pentru biciclişti, aproape 40 de kilometri, chiar dacă edilul a recunoscut că nu avem încă trasee continue, finalizarea lucrărilor la bulevardul Liviu Rebreanu – refăcut cu greu, în mai multe reprize -, unde a fost introdusă unda verde pentru optimizarea traficului, reabilitarea a 50 de kilometri de drum, finalizarea unei porţiuni din inelul IV de circulaţie, reintroducerea sistemului de plată on-line a taxelor şi a impozitelor, realizarea Aleii personalităţilor – statuile din Parcul Central şi altele.

Probleme cu pasajul din Calea Şagului şi parcarea din Piaţa 700

Primarul a prezentat şi nerealizările din 2009. „N-am reuşit să deblocăm licitaţia pentru cele 30 de autobuze cu burduf din cauza unor contestări în instanţă, n-am reuşit să începem lucrările de reabilitare pe strada Cloşca, pentru că în doi ani de zile nu am reuşit să obţinem avizul de mediu, lucrăm foarte greu la pasajul din Calea Şagului, lucrările nu se desfăşoară în ritmul pe care l-am dori, este o lucrare complicată, finanţarea este exclusiv de la bugetul local”, s-a plâns Ciuhandu. În ceea ce priveşte parcarea subterană din Piaţa 700, primarul a explicat că aceasta este „deocamdată la nivel de săpătură”, pentru că au apărut… situaţii neprevăzute, situaţia juridică a terenului a fost neclară şi au fost descoperite diverse reţele, iar lucrările au fost oricum sistate pe perioada iernii, urmând a fi reluate în februarie 2010, a spus edilul.

Bilanţul viceprimarilor

Şi cei doi viceprimari şi-au prezentat activitatea la final de an, în funcţie de atribuţiile pe care le au. „La iluminatul public, s-au efectuat lucrări de extindere pe 34 de străzi, pe 6,1 kilometri. La reabilitarea termică, au fost cuprinse în programul multianual 72 de blocuri în 2009 şi s-au încheiat contracte de execuţie pentru 55, în urma licitaţiilor. Lucrările au demarat în octombrie, iar până în prezent s-au terminat 30 de blocuri şi 12 sunt în faza finală. Sperăm să primim, în prima parte a anului viitor, şi diferenţa de bani deja aprobată de Guvern, pentru că altfel vom avea mari probleme cu plata facturilor pentru lucrările realizate. La alimentarea cu apă şi canalizare, în 2009 s-au executat lucrări pe 60 de străzi”, a declarat Grindeanu.

Edilul a amintit şi de proiectul privind valorificarea energetică a deşeurilor, prin realizarea unui incinerator la CET Sud, pentru care aleşii au aprobat recent Studiul de fezabilitate, un proiect de 118 milioane de euro. „Vom merge mai departe cu acest proiect, care nu intră în contradicţie cu deponeul ecologic, ceea ce se vrea la Ghizela de vreo zece ani… Incineratorul este complementar proiectului Ghizela. De asemenea, Colterm a depus la Comisia Europenă un proiect privind reabilitarea sistemului de termoficare din Timişoara, în valoare de 58 de milioane de euro, avem mari şanse să obţinem această finanţare”, a adăugat viceprimarul. Tot la capitolul salubrizare, începând din 2010, toate maşinile de gunoi ale Retim vor fi monitorizate prin GPS.

Şase parcuri amenajate

Viceprimarul Adrian Orza a prezentat în special activitatea Direcţiei de Mediu: „Anul acesta am făcut şase parcuri în Timişoara (n. r. – Parcul Uzinei, Parcul Bihor, Parcul Bucovinei, Scuarul Arhanghelii Mihail şi Gavril, Parcul Zurich şi Parcul Clăbucet, unele nou realizate, altele reamenajate), cred că sunt nişte realizări importante, sperăm să realizăm şi altele în anul care vine. În ceea ce priveşte plantările pe străzi şi aliniamentele stradale, am plantat peste 7.000 de arbori, 58.000 de fire de gard viu, peste 12.000 de trandafiri, 137.000 de plante floricole bienale, 23.500 de plante floricole anuale”, a spus Orza. Cât despre reabilitarea Parcului Copiilor, edilul a precizat că lucrările vor începe anul viitor, când speră să fie şi finalizate.

În 2009 au continuat şi lucrările la şcoli şi grădiniţe, dar au existat probleme la lucrările începute cu fonduri guvernamentale, pentru care în 2009 nu s-a mai primit finanţare. Viceprimarul a adăugat că speră ca anul viitor să înceapă lucrările şi la bazinul olimpic, care va fi realizat de Compania Naţională de Investiţii în zona Stadionului Dan Păltinişanu.

 

 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor