Primaria Timisoara pregateste scumpirea gigacaloriei!

11Comentarii
Primaria Timisoara pregateste scumpirea gigacaloriei!
Timişorenii ar putea plăti mai mult pentru căldură. Primăria Timişoara propune majorarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei începând de la 1 august 2010. Un proiect de hotărâre pe această temă urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara.

Aleşii locali au aprobat, în iulie anul trecut, majorarea preţului la gigacalorie cu 15%, mai exact creşterea preţului local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm de la 162,62 lei la 187 de lei pe gigacalorie şi totodată majorarea ajutoarelor suplimentare de încălzire acordate de la bugetul local, tot cu 15%. Respectiva hotărâre de consiliu local avea însă să fie atacată în instanţă de Prefectura Timiş, care a contestat legalitatea ei, faptul că nu ar fi fost respectată procedura legală pentru această majorare de preţ. În consecinţă, hotărârea nu a putut fi pusă în aplicare, fiind suspendată până la finalizarea procesului, care a fost strămutat la Oradea.

Executivul Primariei Timisoara a iniţiat acum un nou proiect de hotărâre, care prevede aprobarea de către consiliul local a preţului local al energiei termice facturată populaţiei de către compania locală de termoficare Colterm SA Timişoara la valoarea de 207 lei/Gcal (inclusiv TVA), începând cu data de 1 august 2010. „Propunerea pentru preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie de 207 lei/Gcal rezultă din preţul mediu de producţie-transport-distribuţie de 312 lei/Gcal din care s-a scăzut diferenţa de preţ asigurată din bugetul local de 34,52 lei/Gcal şi compensarea unitară pentru combustibil (n. r. – de la bugetul de stat) de 70,38 lei/Gcal”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Proiectul urmează să fie supus la vot în consiliu.

Viceprimarul Adrian Orza a afirmat, miercuri, că primarul Gheorghe Ciuhandu se află la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii guvernului despre subvenţia la energia termică. „Guvernul vrea să retragă subvenţia la gigacalorie şi va trebui să mergem cu preţul de facturare mai sus, pentru a ne apropia de preţul real al energiei termice dacă nu va mai fi acordată subvenţia”, a declarat Orza.

Prefectul este dispus să-şi retragă acţiunea

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, susţine că nu va avea nicio obiecţie la scumpirea gigacaloriei în Timişoara, dacă de această dată Primaria Timisoara va respecta procedura legală de promovare a proiectului de hotărâre.

„În urma unei discuţii pe care am avut-o cu domnul primar, acesta m-a informat despre posibilitatea de a promova un proiect de hotărâre privind scumpirea gigacaloriei. Eu i-am adresat rugămintea ca de data aceasta să respecte procedura legală pentru a nu mai fi nevoiţi să atacăm în instanţă hotărârea de consiliu local”, a afirmat Băcală.

Mai mult, reprezentantul guvernului în teritoriu a afirmat că, odată cu intrarea în vigoare a noii hotărâri, va suspenda şi procesul intentat anul trecut Primariei Timisoara legat de scumpirea gigacaloriei. „În cazul în care noua hotărâre va primi avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului, acţiunea intentată de noi anul trecut nu va mai avea obiect, deci se va suspenda de drept”, a mai spus Băcală.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor