Primăria Timişoara întoarce şi celălalt obraz pentru Bastion!

15Comentarii
Primăria Timişoara întoarce şi celălalt obraz pentru Bastion!
Reabilitarea Bastionului nu a început, pe partea primăriei, pentru că instituţia se judecă cu societatea care stă în chirie acolo şi a refuzat să predea spaţiul. Consiliul local a aprobat prelungirea contractului de închiriere până în anul… 2024, cu condiţia să poată începe lucrările şi să fie achitate toate sumele restante şi penalizările.

În timp ce pe partea administrată de Consiliul Judeţean Timiş lucrările au început, municipalitatea timişoreană riscă să piardă un proiect Phare de trei milioane de euro, pentru reabilitarea Bastionului Theresia, din cauză că nu a reuşit să-şi rezolve problemele cu chiriaşul. Acesta a refuzat să predea spaţiul de pe strada Hector. Pentru că nu a fost evacuat spaţiul şi nu au putut începe lucrările, pentru întârzieri de şapte luni, constructorul a solicitat primăriei achitarea unor penalităţi de 161.870 de euro. Societatea care stă în chirie în spaţiul de altă destinaţie decât aceea de locuinţă, SC Complex Bastion SRL, care îşi desfăşoară activitatea în regim de colaborare cu SC Cazino Bastion SRL, datorează municipalităţii 45.156 de lei diferenţă de chirie, la care se adaugă majorări de întârziere de 320.000 de lei. Atât au calculat reprezentanţii municipalităţii. Acestea au apărut după ce primăria a hotărât să majoreze chiriile pentru aceste spaţii, docietatea a acţionat în instanţă această instituţie, dar autorităţile au primit câştig de cauză. Trebuie precizat că primăria are… 17 procese cu cele două societăţi, iar acestea figurează ca reclamante în 14 dintre ele. Chiriaşii, la rândul lor, spun că au făcut investiţii. Aceasta fiind situaţia dată, consilierii locali Radu Ţoancă (PSD) şi Valentin Moldovan (PNŢCD) au promovat un proiect de hotărâre pentru… prelungirea cu 15 ani a contractului de închiriere cu societatea în cauză, cu condiţia ca cele două firme să renunţe la toate procesele, să elibereze spaţiul ca să poată începe lucrările de reabilitare pe proprietatea primăriei, să achite diferenţa de chirie şi majorările, precum şi penalităţile cerute de constructor.

Cojocari şi Biblia

Proiectul a fost aprobat, marţi, de consiliu. Conform acestuia, dacă se pierde finanţarea europeană, se suspendă contractul de închiriere, „iar primăria se va îndrepta împotriva chiriaşilor pentru recuperarea daunelor”, spune şefa Direcţiei de Dezvoltare a instituţiei, Aurelia Junie. Rămâne de văzut dacă societăţile vor fi de acord cu cele solicitate, pentru că multe sunt disputate în instanţă. Memorabilă este poziţia secretarului primăriei, Ioan Cojocari, în acest caz: „Eu zic să omeneşte e să li se dea o a doua şansă… E păcat ca, după ce au stat acolo o viaţă, să vină altul! Dacă se achită toate datoriile şi dânşii renunţă la toate procesele, se poate prelungi acest contract şi se termină conflictul pe cale amiabilă. În Biblie, e vorba aceea, povaţă cu faţa… Dacă cineva ţi-a dat o palmă, pe o parte, întinzi şi partea cealaltă. Noi am primit o palmă, în februarie, când dânşii n-au ieşit din spaţiu, şi acum am întins şi partea cealaltă. Dacă se primeşte şi a doua palmă – se primeşte…”, a declarat Cojocari. Cât de firesc este să primim pălmi pe seama banilor europeni, pe care riscăm să îi pierdem? „Asta-i o altă nuanţă. S-a căutat să se scurteze o altă problemă, pentru că procesele sunt în derulare şi aşa se va stinge conflictul”, spune secretarul. Acesta crede că „vinovaţii” vor plăti penalităţile cerute de constructor: „Dacă nu se face acest contract, facem acţiune în regres şi ne îndreptăm împotriva dânşilor”.

Lucrările la Bastion merg bine dar nu în ritmul dorit

Probleme la Bastion15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor