Primăria Timişoara a pierdut Cinematograful Capitol

10Comentarii
Primăria Timişoara a pierdut Cinematograful Capitol
Fostul Cinematograf Capitol din Timişoara, transferat din reţeaua RADEF România Film în administrarea primăriei, prin hotărâre de guvern, la sfârşitul anului 2006, trebuie să revină în patrimoniul regiei. La fel şi alte 17 cinematografe din ţară transferate cu titlu gratuit la autorităţile locale pentru a fi transformate în sedii de instituţii de cultură.

Aşa a decis, printr-o hotărâre irevocabilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat, luni, preşedintele Sindicatului Liber România Film, Maria Bikfalvi.
Prin decizia Înaltei Curţi s-au anulat, de fapt, două hotărâri de guvern: cea privind transmiterea unor imobile din domeniul privat al statului şi administrarea RADEF în domeniul public al unor oraşe, municipii şi/sau judeţe şi în administrarea consiliilor locale, precum şi cea referitoare la strategia privind privatizarea sălilor şi grădinilor de cinema din administrarea RADEF, iniţiată de Ministerul Culturii şi Cultelor. Instanţa a motivat decizia prin faptul că Sindicatul Liber RomâniaFilm nu a participat la discuţiile din Comisia de Dialog Social de la Ministerul Culturii la care s-au luat cele două hotărâri. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa”, la care este afiliat Sindicatul Liber RomâniaFilm, a deschis proces, pentru anularea hotărârilor, în martie 2007. Sentinţa ÎCCJ vine după ce “Cartel Alfa” a făcut recurs la decizia Curţii de Apel, din 3 octombrie 2007, care a respins acţiunea ca fiind neîntemeiată.

Guvernul caută soluţii

Sindicatul vrea, acum, să ia înapoi în patrimoniul regiei cinematografele. Problema este că, în cazul cinematografului Capitol din Timişoara, administraţia locală a transformat sala de cinema în filarmonică. “La Timişoara, cinematograful s-a dat pentru a fi sediul filarmonicii, între timp primăria a făcut investiţii masive, vor să bage 6 milioane de euro pentru aducerea ei la înalte standarde de performanţă“, a declarat, luni, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El spune că ministerul va analiza dacă mai există “căi extraordinare de atac” pentru decizia Înaltei Curţi. Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza, nu îşi explică decizia: “Doar în România se poate întâmpla aşa ceva! După ce s-a pus la punct sala filarmonicii şi când vroiam să începem reamenajarea grădinii de vară, vine o regie falimentară şi blochează totul. Aceste clădiri stau părăginite, cine ştie ce au de gând, poate să le privatizeze… Noi ne aşteptam să apară şi alte hotărâri de guvern, să primim şi celelalte cinematografe din Timişoara, chiar vroiam să facem un club al pensionarilor într-unul dintre ele. Guvernul a gândit bine când a dat aceste cinematografe comunităţilor locale. Şi oricum, sala Capitol a fost ridicată, în trecut, de primărie, special pentru filarmonică, regimul comunist a confiscat această destinaţie şi a transformat-o în cinematograf. Eu sunt iubitor de film, dar lumea nu mai merge la cinematograf… În momentul de faţă, guvernul caută soluţii pentru Sala Capitol şi celelalte obiective din ţară“, ne-a declarat edilul. “Pentru moment, cinematograful este pierdut, dar nu rămâne aşa! Domnul Ioan Gârboni (n. r. – directorul Filarmonicii Banatul) va merge mâine la Bucureşti, la guvern, pentru a discuta problema. Pe noi nu ne-a anunţat nimeni, să venim să ne apărăm sau ceva“, spune secretarul primăriei, Ioan Cojocari.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor