Primar Deta: Fara investitii si fara firme, redistribuim saracia

Reactualizat la:
Valoarea totala a proiectului este de 350.740 euro din care 140.740 euro reprezinta bugetul alocat orasului Deta
Valoarea totala a proiectului este de 350.740 euro din care 140.740 euro reprezinta bugetul alocat orasului Deta
Cu ocazia „Zilelor textile” organizate în localitatea Plandiste din Serbia, o delegaţie a oraşului Deta a participat la masa rotundă cu tema „Oportunitatea dezvoltării industriei textile în cadrul primăriei Plandişte şi a regiunii Banat”. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului transfrontalier intitulat „Centre suport de dezvoltarea a IMM-urilor în localităţile Plandiste (Serbia) şi Deta (România)”.

Masa rotundă, desfăşurată pe parcursul a două zile, la Castelul Kapetanovo, a adus la discuţii reprezentanţii administraţiilor locale din Plandiste şi din Deta, dar şi investitori din cele două regiuni. Beneficiarii proiectui „Centre suport de dezvoltarea a IMM-urilor în localităţile Plandiste (Serbia) şi Deta (România)” sunt oraşul Deta şi comuna Plandiste. În cadrul proiectului se realizează un incubator de afaceri la Plandiste şi se face un studiu tehnic pentru înfiinţarea unui parc industrial la Deta. Valoarea totală a proiectului este de 350.740 de euro, din care 140.740 euro reprezintă bugetul alocat oraşului Deta.

Programul vizitei

În prima zi, Slaviţa Bulj a prezentat „Potenţialul de producţie a textilelor în zona Plandiste”, după care profesor doctor Vasile Petrovic, de la Universitatea din Zrenjanin, a vorbit despre „Legătura dintre economie şi educaţie şi investigarea instituţiilor în legătură cu viitorul tehnologiei din Europa pentru dezvoltarea industriei textile şi a îmbrăcămintelor – Viziunea până în anul 2020”.

Vladimir Mitrovic a facut o ampla prezentare pe tema „Internetul ca şi potenţial de dezvoltare a industriei textile”, iar Miroslav Stupar a vorbit despre „Fondurile europene, ca şi modalitate de finanţare pentru dezvoltarea industriei textile”. Prima zi s-a încheiat cu o dezbatere având ca temă „Castelul Kapetanovo – noul centru turistic pentru afaceri”, urmată de o prezentare de modă cu pijamele de mătase pentru femei şi bărbaţi aparţinând creatoarei Slavita Bulj.

A doua zi a mesei rotunde s-a organizat în sala KOS Vuk Karadjic din Plandişte şi a fost deschisă de prezentarea primarului orasului Deta, Petru Roman. Acesta a vorbit despre „Tranziţia industriei textile şi autonomia locală din experienţa Primăriei Deta” şi s-a referit şi la „Tranziţia industriei textile din perspectiva Primăriei Deta”: „Fără o economie sănătoasă, fără un mediu de afaceri funcţional, nu putem decât să redistribuim sărăcia. Fără investiţii, fără fabrici, fără firme, fără servicii, un oraş este mort, nu are de unde să încaseze taxe şi impozite şi nu are bani să facă străzi, infrastructură sau să finanţeze programe sociale. Acest proiect transfrontalier se înscrie în această logică de a sprijini mediul economic şi de a încuraja investiţiile în oraş”, a afirmat Petru Roman.

Corina Eva0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !