Prima Casă a adus mai puţine cereri de credite decât anticipau băncile

2Comentarii
Prima Casă a adus mai puţine cereri de credite decât anticipau băncile
Cererea de credite ipotecare a crescut uşor în trimestrul III pe fondul programului Prima Casă, însă sub aşteptările băncilor, care estimează pentru ultimul trimestru al acestui an sporirea cererii faţă de perioada precedentă, arată un sondaj BNR efectuat în rândul băncilor.

Astfel, doar 12% dintre bănci au resimţit o creştere a numărului de cereri de împrumuturi, tendinţă ce a revenit după aproximativ un an în care au avut loc corecţii semnificative ale preţurilor imobilelor şi ale terenurilor, susţin bancherii.

“Principalul catalizator al revenirii se regăseşte în demarare programului guvernamental Prima Casă. Posibilii factori care au frânat cererea vizează incertitudinile de pe piaţa imobiliară, aşteptările populaţiei privind situaţia financiară şi şomajul în următoarele 12 luni şi restrângerea ofertei de credit prin înăsprirea standardelor şi a termenilor creditării”, arată sondajul Băncii Naţionale a României (BNR).

Cu toate acestea, băncile au relaxat uşor standardele de acordare a împrumuturilor în trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, în perioada următoare bancherii aşteptându-se la o evoluţie similară. În privinţa termenilor creditării, băncile au relaxat unii factori, cum ar fi diferenţialul de dobândă a creditului faţă de rata ROBOR la o lună, ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venit şi prin creşterea împrumutului ca pondere în valoarea garanţiei, arată sondajul.

Băncile continuă să se aştepte la ieftinirea imobilelor

Trei sferturi din băncile de pe piaţă au raportat în trimestrul al treilea o scădere a preţului la imobile, tendinţă care va continuă şi în ultima parte a anului, conform aşteptărilor a 65% dintre bănci, se mai arată în sondajul BNR.

“Preţul locuinţelor îşi menţine tendinţa descrescătoare pe care s-a înscris în urmă cu un an şi confirmă în mare măsură aşteptările anterioare ale băncilor pentru trimestrul al treilea”, se menţionează în raport.

Băncile au înăsprit standardele de acordare a creditelor de consum, pentru care cererea a scăzut uşor

Standardele de acordare a creditelor de consum s-au înăsprit în trimestrul al treilea, bancherii estimând o evoluţie similară şi în ultimele trei luni din 2009, în timp ce termenii contractelor de credit nu s-au modificat vizibil în perioada iulie-septembrie 2009, mai arată raportul BNR.

“Majoritatea clauzelor au rămas neschimbate, cu excepţia scăderii ponderii maxime a serviciului datoriei lunare şi a creşterii diferenţialului de dobândă a creditului faţă de rata ROBOR la o lună”, se arată în sondaj.

În privinţa cererii de credite de consum, băncile au observat o scădere în trimestrul III, contrar aşteptărilor care indicau o revigorare a acesteia, însă, în cazul creditelor de consum cu ipotecă şi a cardurilor de credit, cererea a revenit în teritoriu pozitiv.

Pentru ultimele trei luni din 2009, bancherii prognozează o evoluţie similară a cererii de astfel de împrumuturi.

Sondajul BNR este efectuat trimestrial pe baza unui chestionar trimis primelor 10 bănci din piaţă ce au acordat aproximativ 80% din creditele companiilor şi populaţiei.

Sursa: Newsin2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor