Prim-balerina Teatrului din Palermo danseaza la Timisoara

De S.P.D.
Giselle, duminica, 20 noiembrie, de la ora 19
Giselle, duminica, 20 noiembrie, de la ora 19
Opera Națională Română din Timișoara a pregătit pentru iubitorii dansului clasic un eveniment excepțional: duminică, 20 noiembrie, de la ora 19, Șoimița Lupu, prim-balerina Teatrului Masimo din Palermo, Italia, interpretează rolul titular al capodoperei lui Adolphe Charles Adam, baletul ”Giselle”, iar partenerul ei de scenă, în rolul Albert, va fi Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Naționale din București.

Șoimița Lupu, o veritabilă stea a scenei mondiale de balet, revine astfel în orașul natal, în rolul care a propulsat-o în carieră artistică, impunând-o ca solistă a Operei Naționale din București: Giselle.

Artista s-a născut la Timișoara și a pășit, cu grație și vocație, pe urmele tatălui ei, unul dintre cei mai venerabili profesori de balet ai școlii timișorene și fost prim-balerin al Operei. Dacă, în 1990, debutul cu ”Giselle” îi aducea artistei statutul de solistă a Operei Naționale din București, în 1995, după ce strălucește în turnee pe mari scene din Europa și Canada, ea devine prim-balerină a Teatrului din Palermo, oraș italian care o distinge, în 2008, cu Diploma de Excelență pentru întreaga sa carieră internațională. Dansează, ca star-guest, la Arena din Verona, la Opera din Roma, la Teatrul Fenice din Veneția, având în repertoriu marile roluri ale baletului clasic și neoclasic. Șoimița Lupu este, alături de actorul Ștefan Iordache, protagonistă a filmului lui Dan Pița, ”Noiembrie, ultimul bal”, care a avut premiera în 1989.

Gigel Ungureanu este, din anul 2006, prim-solist al Operei Naționale din București, după ce a deținut același statut, încă din anul 1995, la Teatrul de Balet ”Oleg Danovski” din Constanța. Repertoriul său cuprinde cele mai importante roluri din arealul clasic al baletului, însă Gigel Ungureanu a dansat roluri solistice și în spectacole de balet contemporan, „Mozzartissimo”; „Requiem”; „Anotimpurile” de A. Vivaldi; „Furtuna” dupa piesa omonima a lui Shakespeare. În opera „Manon Lescaut”  de G. Puccini a interpretat rolul Sufletelor personajelor principale. Gigel Ungureanu dansează pentru a doua oară în acest an rolul Albert din baletul ”Giselle” pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.

Actuala producție a Operei timișorene cu baletul ”Giselle” este realizată de coregrafa Carmen Cojocaru (după coregrafia clasică a lui Marius Petipa), iar scenografia este creația Krisztinei Nagy. Protagoniștii-vedetă ai evenimentului îi vor avea alături pe balerinii timișoreni Flavius Popa, Carmen Cojocaru, Alin Radu, Romulus Radu, Andreea Farcas, Alexandru Pîntea, Francisca Hoca, Mirabela Zonai, Manuela Barath, Alina Mihai, dar și elevi ai secției de Coregrafie a Colegiului Ion Vidu.

„Giselle” aparţine stilului supranumit „baletul alb” şi a avut premiera mondială în 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris. Reunind armonios muzica, dansul şi pantomima, capodopera lui Ch. Adam este considerată un apogeu briliant al romantismului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !