Preţul gigacaloriei rămâne acelaşi

1Comentariu
Preţul gigacaloriei rămâne acelaşi
TIMIŞOAR - „Lucrăm pompieristic”! Aceasta este concluzia la care a ajuns consilierul local Adrian Păşcuţă, de la PRM, subliinind că sutele de miliarde investite în reabilitarea ţevilor de încălzire nu au dus la reducerea cheltuielilor.

Aleşii municipali s-au întâlnit să discute pe marginea 33 de proiecte de hotărâre. După interpelările consilierilor locali, primarul Gheorghe Ciuhandu a retras de pe ordinea de zi câteva proiecte care se refereau la stabilirea preţului de vânzare a unor locuinţe de stat, la aprobarea unui PUD, precum şi la aprobarea unor studii de fezabilitate şi realizarea unor investiţii la şcoli şi grădiniţe.

Până să se „încingă” din cauza ultimului proiect de hotărâre, iniţiat de consilierul Adrian Păşcuţă, care viza micşorarea preţului la gigacalorie, aleşii timişenilor s-au contrazis în legătură cu o serie de studii de fezabilitate care prevedeau realizarea de centrale termice la unele instituţii de învăţământ. Discuţia a pornit de la modul cel mai potrivit de încălzire a şcolilor şi grădiniţelor: folosind gazul metan sau agentul termic.

 „Avem o strategie realizată împreună cu parteneri germani, care ţine cont de aptul că există 100.000 de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire COLTERM şi că preţul la gaz creşte periodic”, a spus primarul. Astfel, şcolile care se încălzesc cu lemne în momentul de faţă vor beneficia de branşamente la reţeaua de gaz metan. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul instituţiilor aflate prea departe de magistrală, cum se întâmplă la Grupul Şcolar Agricol. Acuzat de Păşcuţă că societatea pe care o conduce pierde tot mai mulţi clienţi, directorul COLTERM, Ioan Piţurcă, a ţinut să facă anumite precizări.

„Până anul trecut, am pierdut 9.600 de apartamente, însă numărul celor care se deconectează a scăzut. Unii chiar vor să revină la sistemul centralizat”. Punctul 33, ultimul de pe ordinea de zi, le-a oferit ocazia celor prezenţi să asiste la un adevărat spectacol. Iniţiat de Păşcuţă, care solicita micşorarea preţului gigacaloriei de la 147 la 125 de lei, proiectul a fost aprig susţinut de preşedintele FALT, Petru Olariu.

Ca argumente pentru scăderea tarifelor, consilierul PRM a prezentat preţurile gigacaloriei practicate în alte oraşe mari din ţară, mult mai mici decât la noi. „Lucrăm pompieristic!”, a exclamat Păşcuţă referindu-se la faptul că municipalitatea a cheltuit peste 150 de miliarde pentru reabilitarea unor reţele secundare şi alte 15 miliarde pentru cumpărarea de centrale termice. Consilierul a amintit şi de datoriile Primăriei către Colterm, precum şi ale societăţii către bănci şi furnizori.

„Am respins propunerea pentru că tariful de 125 de lei nu se justifică. După un program de reabilitare termică am putea ajunge la un tarif care să fie suportabil de către cetăţeni”, este de părere Adrian Bodo, directorul Direcţiei Economice. Contrazicerile consilierilor au degenerat, ajungându-se la atacuri politice şi injurii. Consilierii PRM şi cei ai PSD au părăsit sala, iar proiectul a căzut cu opt abţineri şi tot atâtea voturi împotrivă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor