Preşedintele Ungariei susţine autonomia Ţinutului Secuiesc

33Comentarii
Preşedintele Ungariei susţine autonomia Ţinutului Secuiesc
Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a afirmat, astăzi, în judeţul Covasna, în urma întâlnirii cu liderii Consiliului Naţional Secuiesc, că minorităţile au dreptul la autonomie şi sprijină această idee.

Întrebat despre afirmaţia liderului PCM, Szasz Jeno, potrivit căreia Solyom şi statul maghiar sprijină doleanţele exprimate de CNS privind autonomia secuiască, preşedintele a confirmat acest fapt.
“Nu vreau să spun că nu este aşa (…) e de la sine înţeles că minorităţile au dreptul la autonomie. Bineînţeles există foarte multe forme de autonomie – personală, culturală, teritorială, depinde de comunitatea respectivă, de la caz la caz, de care minorităţi, de care state, ce anume revendică aceste minorităţi şi ce doresc să obţină. Evident că sprijin această idee”, a declarat Solyom Laszlo.
În ceea ce priveşte dacă maghiarii din România au condiţii pentru a-şi păstra identitatea naţională şi a se dezvolta, şeful statului ungar precizat că, după 1989, nimeni nu mai poate crede că este îngrădit în a-şi păstra identitatea.
“Dacă faceţi o vizită în Ţinutul Secuiesc, puteţi vedea că există o lumea a maghiarilor aici, care se vede clar, şi România trebuie să accepte că există această lume aparte şi acest lucru este o valoare în plus pentru România. Cred că după 1989, nimeni nu mai poate crede că e într-un fel îngrădit în a-şi păstra identitatea”, a mai afirmat Solyom Laszlo.
Preşedintele Ungariei şi-a început vizita în judeţul Covasna în cursul zilei de vineri, când a participat la dezvelirea a două monumente în memoria martirilor care au luptat contra regimului comunist, la Baraolt, a vizitat Muzeul Naţional Secuiesc din Sf. Gheorghe şi a participat la o întâlnire cu intelectualii din localitate.
În această dimineaţa, Solyom s-a întâlnit la micul dejun cu lideri ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), la vila de protocol din municipiul Sf. Gheorghe, ocazie cu care aceştia i-au vorbit despre doleanţele lor legate de autonomie.
Potrivit liderului PCM, Szasz Jeno, preşedintele CNS, Izsak Balasz, a vorbit despre proiectul de autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc, iar el personal a vorbit de structura politică a comunităţii maghiare, despre programul legat de asigurarea libertăţii alegerilor, de necesitatea democratizării societăţii maghiare, şi, din această perspectivă, şi greutăţile care sunt întâmpinate.
“Dl preşedinte a spus că doleanţele noastre, într-un mod european sunt absolut acceptabile, şi dânsul personal dar şi statul maghiar sprijină aceste doleanţe, vis-a-vis de cele prezentate de dl Izsak Balazs şi vis-a-vis de cele prezentate de mine şi acum două zile la Miercurea Ciuc a spus că pluralismul este ceva absolut natural pentru orice comunitate”, a declarat Szasz Jeno.
Solyom Laszlo a vizitat, astăzi, Muzeul în aer liber din Cernat şi îşi continuă vizita la Poiana Sărată şi în judeţul Mureş. Preşedintele a menţionat că vizita sa privată are loc în întregul Ţinut Secuiesc, nu în judeţe, şi vreau să cuprindă întregul ţinut, în sensul istoric.

Sursa: Realitatea.net33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor