Preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat oficial candidatura la Sânnicolau Mare, în Timiş

66Comentarii
Preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat oficial candidatura la Sânnicolau Mare, în Timiş
UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a dat vestea, sâmbătă, în judeţul Timiş. Nu şi-a anunţat candidatura la Timişoara, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei publice şi cu oamenii de afaceri şi a vizitat un târg, ci în oraşul Sânnicolau Mare, unde avea programată o întâlnire cu fermierii şi pensionarii, cu baia de mulţime aferentă…  | Traian Basescu la Timisoara | Traian Basescu la Targul produselor banatene | Video

Prima oprire a preşedintelui Traian Băsescu a fost la Palatul Administrativ din Timişoara, unde este programată o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale. Participă, bineînţeles, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, prefectul Mircea Băcală, dar şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi alţi primari din judeţ, directorii instituţiilor publice deconcentrate, consilieri judeţeni etc.
În jurul orei 11, şeful statului va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Timiş, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara.

La ora 12.20, Băsescu este aşteptat să viziteze „Târgul de produse tradiţionale, ecologice şi meşteşugăreşti din Banat”, care se desfăşoară la Muzeul Satului.
Preşedintele va pleca apoi la Sânnicolau Mare, va avea discuţii cu reprezentanţii primăriei conduse de democrat-liberalul Dănuţ Groza, iar apoi, de la ora 14, este programată o întâlnire cu fermierii din judeţ, la Castelul Nako. Tot la Sânnicolau, şeful statului se va întâlni cu pensionarii, la Casa de Cultură din oraş, după care va participa la înfiinţarea Asociaţiei de pensionari „Doina”.

Plecarea este prevăzută pentru ora 16, de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara.

Băsescu, schimb de replici cu Ciuhandu

UPDATE.  Traian Băsescu le-a vorbit celor prezenţi la întâlnirea de la Palatul Administrativ despre noua Lege a Educaţiei şi procesul de descentralizare, despre necesitatea implicării autorităţilor locale în sistemul de învăţământ. El a spus că nici spitalele care ţin de minister, nici şcolile care ţin de minister şi nici poliţiile care ţin de minister nu sunt ataşate de comunităţile locale, şi totul depinde de administraţiile locale, în procesul de modernizare a statului. „Statul nu se retrage din finanţarea şcolii, ci dimpotrivă, prin lege are obligaţia să asigure 7% din PIB. (…) Mi-aş dori să se vadă capacitatea administraţiei locale de a gestiona cel mai important sector bugetar al României. Educaţia, sănătatea, sunt segmente care definesc până la urmă o ţară. Noi suntem pe punctul de a realiza un mare progres în sistemul de educaţie românesc”, a declarat şeful statului.
A intervenit primarul Gheorghe Ciuhandu, care a reclamat politizarea sistemului de învăţământ, numirile politice la şcoli. Acesta a spus că este necesară „descătuşarea profesorilor de politic”, pentru că, la un moment dat, nu mai ştia cine conduce Inspectoratul Şcolar…
Fiindcă v-am vorbit de noua lege, aţi citit-o?”, l-a întrebat Băsescu, în replică, pe primar, explicând că a luptat împotriva politizării din educaţie prin prevederile acestei legi. Edilul i-a răspuns că a citit-o parţial, cât a avut acces, iar preşedintele i-a răspuns că ar fi trebuit să o lectureze pe toată.

Cu ce bani facem reformă?

Ciuhandu s-a plâns apoi că de cele mai multe ori aceste transferuri către autorităţile locale se fac fără ca guvernul să le susţină financiar aşa cum ar trebui. „Dincolo de reforma care se doreşte în sănătate şi învăţământ, trebuie mers şi la mecanismul de finanţare. Dumneavoastră de la guvern veţi da 7%, ceea ce e un lucru bun şi sigur şi ne bazăm pe lucru ăsta, dar sunt foarte multe cheltuieli şi posibilităţile comunităţilor locale sunt limitate. Ştiţi că sunt comune unde sunt probleme cu plata salariilor. Eu cred că această subsidiaritate trebuie să treacă şi în plan financiar, că aceste comunităţi locale, dincolo de posibilitatea care s-a oferit de a majora plafonul cu 20% la impozitele si taxele locale, ar trebui să primească mai mult poate din sumele defalcate din impozitul pe venituri”, a spus edilul-şef.
Băsescu i-a răspuns însă că de multe ori administraţiile locale nu ştiu să gestioneze optim bugetele de care dispun şi când au nevoie de bani apelează la Guvern. „Asta trebuie să dispară!”, a punctat preşedintele ţării.

Şeful statului l-a întrebat pe primar şi câţi angajaţi are Primăria Timişoara, iar edilul i-a răspuns că 470 în aparatul propriu, la care se adaugă cei de la Poliţia Comunitară, care aparţine de municipalitate, şi alte câteva Direcţii pe care le-a preluat în subordine. Băsescu a concluzionat că „E rezonabil”. „Nu corupţia a mâncat banii, ci bugetarii”, a adăugat apoi preşedintele.

Băsescu, aşteptat cu caii

UPDATE. Preşedintele este aşteptat, în faţa Muzeului Satului Bănăţean, de un grup de tineri călare şi de foarte multă lume. Întrebat pe cine aşteaptă, unul dintre călăreţi a răspuns, senin, că… pe Tăriceanu (fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu – n. r), fiind corectat ulterior. 

Baie de mulţime şi la Muzeul Satului. Traian Băsescu a ajuns la Pădurea Verde, unde a fost asaltat de oameni, mulţi dintre ei membri PD-L. El a fost întâmpinat cu pâine şi sare, a luat câţiva copii în braţe şi i-a pupat, s-a fotografiat alături de oameni şi a dat autografe, după care a intrat să viziteze Târgul de produse tradiţionale, ecologice şi meşteşugăreşti din Banat. Expozanţii l-au invitat să le guste sau să le admire produsele şi l-au cadorisit cu brânză, colaci şi ulcele…
Preşedintele a plecat la Sânnicolau Mare cu elicopterul.

Preşedintele mai vrea un mandat

Traian Băsescu a ajuns cu bine la Sânnicolau Mare, pe calea aerului. La scara elicopterului, el a fost întâmpinat de o mulţime de simpatizanţi, în frunte cu primarul oraşului, Dănuţ Groza. Acesta din urmă i-a înmânat o plachetă cu stema oraşului, după care Traian Băsescu s-a adresat mulţimii.”M-am gandit şi voi mai candida pentru încă un mandat. Nu mi-am închipuit că-mi voi lansa candidatura chiar la Sânnicolau Mare. M-aţi primit cu căldură şi voi reveni aici, în Timiş, în mandatul următor“, le-a spus Băsescu oamenilor.

După ce le-a dat vestea fermierilor şi localnicilor adunaţi în număr mare la Sânnicolau, fief PD-L, şeful statului a declarat că aşteaptă să vadă acum ce partid îşi va asuma candidatura sa, pentru că legislaţia nu-i permite să spună mai mult. Mai în glumă mai în serios, el a adăugat că i-a scutit pe pedelişti de cheltuiala pe care o presupunea lansarea. Emil Boc a anunţat imediat că PD-L îl susţine, bineînţeles, pe Traian Băsescu în cursa pentru cel de-al doilea mandat la Cotroceni.

 

 66Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor