Premierul Franţei nu exclude intervenţia armată

Un mort, 34 de poliţişti răniţi, peste 1400 de maşini incendiate şi 395 de persoane arestate în toată ţara. Acesta este bilanţul celei de-a 11-a nopţi de teroare în Franţa, cea mai viuolentă de până acum.

Spiritele nu s-au calmat, în ciuda declaraţiilor de aseară ale preşedintelui Jacques Chirac, care a anunţat că prioritatea momentului este restabilirea securităţii şi a liniştii publice. La rândul său, ministrul de Interne a confirmat întărirea dispozitivului de forţe de ordine.

Fenomenul, o premieră pentru Franţa, l-a făcut pe preşedintele Jacques Chirac să convoace Consiliul de Securitate Internă. Şeful statului a anunţat întărirea dispozitivului de forţe de ordine. Unele voci spun chiar că, la presiunea opiniei publice, premierul va cere intervenţia armatei. Intervenţia armatei ar fi echivalentul unui război civil în Franţa secolului 21.

Guvernul de la Paris s-a reunit ca să găsească soluţii pentru o criză care riscă să se extindă şi în alte ţări europene. Demersul se anunţă însă extrem de dificil, în condiţiile în care nu se cunosc exact cauzele acestor violenţe. Incidente similare au fost deja semnalate în Belgia şi în Germania, atenţionează presa internaţională. Europenii se tem de aceste focare de violenţă la indigo în comunităţile de imigranţi.

Între timp, presa internaţională semnalează neputinţa guvernului francez în faţa extinderii revoltelor.

1. The News and Observer titrează: ,,Europa se teme de violenţe similare celor din Franţa. Mai multe maşini au fost incendiate în principala gară aflat în afara Bruxelles-ului şi într-un cartier de muncitori din Berlin, deşi oficiali din Belgia şi Germania au încercat să prevină astfel de violenţe pe care Franţa le înfruntă din 27 octombrie.

2. ,,Parisul arde” scrie cotidianul italian La Stampa. Un om a murit din cauza rănilor, notează La Stampa.

3. Corriere della Sera precizează:,,Sunt bande criminale ca în ghetoul din Los Angeles în 1992, este un black out anarhic, un New Orleans pe Sena.

4. Cotidianul german de centru-dreapta Tagesspiegel este unul dintre puţinele care îndeamnă la păstrarea calmului, reamintind că ,,Parisul nu este Bagdad”.

5. Insurecţia riscă să se propage în restul Europei, afirmă cu îngrijorare ziarul portughez Correio da Manha, făcând apel la o ,,reflecţie asupra modelului francez”.
Regulament de plasare a anunturilor