Premierul a răspuns Realităţii Tv şi îl atacă pe preşedinte

6Comentarii
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu
BUCUREŞTI – Premierul Călin Popescu Tăriceanu a răspuns invitaţiei Realităţii Tv la o dezbatere publică pe tema crizei politice actuale, în urmă cu câteva minute.

Scrisoarea pe mi-aţi trimis-o mie şi preşedintelui Traian Băsescu în data de 22 februarie anul curent este un dublu semnal. În primul rând, este o invitaţie la o dezbatere în direct. Vă mulţumesc mult pentru propunere, dar sunt obligat să o refuz.

În orice democraţie care se respectă, dialogul între instituţiile statului se face pe căile oficiale, nu şi prin mass-media. Dacă există nelămuriri şi tensiuni între instituţiile statului, atunci ele se rezolvă prin dialog intern, nu prin acuzaţii aruncate în presă.

Presa este şi trebuie să rămână a patra putere în stat, adică un judecător al spaţiului politic, nu un arbitru. Şi în niciun caz un fel de Golden Blitz în care se apelează la înjurături şi pumni pentru a rezolva diferende mai vechi.

În ultimii doi ani, am încercat permanent să respect şi să sprijin acest rol fundamental al presei. Tocmai de aceea, am refuzat constant să îmi atac colegii de la Putere şi politicienii din Opoziţie. Am considerat întotdeauna că presa trebuie să fie un spaţiu al dialogului civilizat, nu al împroşcării cu noroi.

Ceea ce s-a întâmplat marţi, la Televiziunea Română, a fost un incident nefericit, care trebuie să rămână o excepţie. Regret acest incident, îmi asum partea mea de responsabilitate şi îmi pare rău că românii au fost nevoiţi să asiste la un astfel de spectacol politicianist.

La momentul respectiv, a trebuit să mă apăr împotriva acuzaţiilor care mi s-au adus dar, dacă analizez retrospectiv, ar fi trebuit să refuz un dialog cu un politician care nu cunoaşte înţelesul de dicţionar al acestui cuvânt. Nu trebuie să instituim, însă o nouă regulă de comunicare între instituţii: împroşcarea cu noroi în direct, la o oră de maximă audienţă.

În plus, cunoscându-l pe Traian Băsescu, sunt sigur că există riscul ca incidentele de marţi să se repete. Din aceste motive, mă văd nevoit să refuz invitaţia făcută de dumneavoastră.

Pe de altă parte, nu pot şi nu voi ignora semnalul pe care această scrisoare îl dă mie, preşedintelui Traian Băsescu, Alianţei D.A. şi clasei politice în general. Presa ne avertizează că disputele personale, a căror motivaţie sunt mai degrabă interesele de imagine decât interesele românilor, trebuie să înceteze. În caz contrat vom pierde încrederea celor care ne-au ales pentru a le rezolva problemele.

Faptul este cu atât mai regretabil cu cât în ultimii doi ani Guvernul a făcut eforturi masive pentru a gestiona aderarea României. În loc ca românii să vadă contribuţia pe care Alianţa PNL-PD şi coaliţia de guvernare au avut-o la procesul de aderare şi în loc să gestionăm împreună obiectivele post aderare, tema centrală a devenit bătălia politică.

Tocmai de aceea, această scrisoare îmi oferă prilejul de a vă asigura pe dumneavoastră şi pe toţi românii că de acum încolo voi refuza să particip la astfel de jocuri de imagine. Nu pot decât să sper că şi cei care încearcă acum să impună în spaţiul public teme false, vor înţelege acest nou semnal şi vor renunţa la tacticile.

În încheiere, vreau să vă asigur că, deşi mă văd nevoit să refuz invitaţia dumneavoastră, în viitor voi da curs cu cea mai mare plăcere unor invitaţii, atât timp cât nu vor fi pe acelaşi format”, se arată în scrisoarea trimisă de premierul Călin Popescu Tăriceanu.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor