Premieră la Clinica II Chirurgie

Premieră la Clinica II Chirurgie
TIMIŞOARA - L-au operat de cancer esefagian, laparoscopic. Metoda a fost foosită pentru prima dată în ţară.

La Clinica II Chirurgie a Spitalului Judeţean a fost efectuată ieri o intervenţie chirurgicală în premieră naţională, asupra unui pacient în vârstă de 60 de ani care suferea de cancer esofagian.

Pentru prima dată în România, o asemenea intervenţie s-a efectuat în întregime laparoscopic, de către medicii Fulger Lazăr şi Ciprian Duţă. Operaţia de cancer esofagian pe cale toracoscopică şi folosind metoda laparoscopică a fost abordată de medicii de la Clinica II Chirurgie, întrucât aici există o experienţă de ani de zile în chirurgia avansată laparoscopică în cel puţin două tipuri de intervenţie: chirurgia bariatrică şi rezecţia nervului splahnic în tratamentul cancerului de pancreas.

Operaţia este una din cele mai complexe din chirurgie, întrucât esofagul, odată scos, trebuie înlocuit. S-a ales o cale mnim invazivă: mai întâi s-a făcut esofagectomia (eliminarea părţii de esofag afectate de cancer) pe cale toracoscopică, prin două orificii; apoi, din stomac s-a croit un nou tub gastric care a fost ascensionat prin torace până în regiunea cervicală, după care s-a făcut anastomoza (s-au cusut) între esofagul restant şi tubul gastric astfel confecţionat.

Varianta clasică de operaţie implica deschiderea atât a cutiei toracice, cât şi a abdomenului, ceea ce ar fi dus la o traumă majoră pentru pacient. Varianta laparoscopică scurtează durata operaţiei, de la 8 la 6 ore, reduce timpul de spitalizare, de la 14 la 7 zile, şi reduce morbiditatea postoperatorie. În ţară există doar câteva centre de chirurgie avansată laparoscopică, iar Clinica II Chirurgie a SCJUT este centru de excelenţă în domeniu. Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică, al cărei preşedinte este prof. dr. Fulger Lazăr, a propus Ministerului Sănătăţii Publice un program naţional pentru dezvoltarea chirurgiei minim invazive, program care a şi fost aprobat.

Prin intermediul acestuia, au fost achiziţionate de minister 70 de truse de chirurgie laparoscopică, pentru dotarea centrelor care au efectuat mai mult de 500 de intervenţii laparoscopice anual.

Dintre cele 70 de truse, 20 sunt pentru chirurgia laparoscopică avansată (endocrină, oncologică şi bariatrică), care au fost repartizate centrelor de excelenţă, două dintre ele fiind pentru Clinica II Chirurgie a SCJUT. În această clinică, se efectuează anual 2.300-2.500 de intervenţii, dintre care jumătate pe cale laparoscopică. De asemenea, din totalul intervenţiilor, 20% sunt pentru tratamentul chirurgical al cancerelor de diferite tipuri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor