Pregatiri pentru Ziua Mortilor, la Timisoara

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Pregatiri pentru Ziua Mortilor, la Timisoara
© Tion: Pregatiri pentru Ziua Mortilor, la Timisoara
De Ziua Morților, tradiția spune că oamenii își pomenesc morții, credincioșii se duc la biserică și la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări. An de an, la Timișoara, cimitirele sunt pline de flori și candele, iar la porțile acestora se postează zeci de precupeți. Primăria se pregătește deja de 1 noiembrie.

Comercianții care vor să îi aștepte pe credincioși la porțile cimitirelor au nevoie de avize pentru desfășurarea activității de comerț stradal, care sunt eliberate de primărie. Municipalitatea anunță că solicitările se pot depune în perioada 18 – 23 octombrie.

Potrivit reprezentanților din instituția de pe C.D. Loga, precupeții trebuie să depună o solicitare scrisă la primărie, pentru activitatea care se realizează pe o perioadă determinată de timp și vizează vânzări ocazionale de flori, coronițe, aranjamente florale sau candele, pe o suprafață de 2 mp. Fiecare solicitant are dreptul să vândă într-un singur loc.

„Cererile se înregistrează la sediul primăriei, camera 12, ghişeele 8 şi 9, în perioada 18 – 23 octombrie. Cererea tip se poate completa la depunere la ghișeele menționate și va fi însoțită de o copie a cărții de identitate, buletinului sau a actului de firmă. Și în acest an se menține procedura de achitare a taxelor la momentul înregistrării, fără posibilitatea de restituire a acestor taxe (de autorizare – 69 de lei, de ocupare a domeniului public – 2 lei/mp/zi, contravaloarea imprimatului – 6 lei)”, anunță oficialii municipalității.

Se dau autorizații pentru cimitirele din Calea Șagului, Calea Buziașului, Calea Lipovei, Eroilor, Rusu Șirianu, Stuparilor și doar în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie.

Comercianții trebuie să aibă la ei, pe lângă marfă, avizul pentru comerț stradal de la primărie, dovada achitării taxei de ocupare a domeniului public, în original, precum și documentul de identitate al vânzătorului care să coincidă cu identitatea persoanei menționate în aviz. De asemenea, vânzătorii trebuie să mențină curățenia locului unde își vând florile și lumânările, pentru că altfel rămân fără aviz. Măsura de retragere a avizului se aplică și în cazul în care se cedează dreptul de folosință pentru amplasament, caz în care se dau și amenzi.

În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii celebrează „Luminația” sau „Ziua Morților”, sărbătoarea tuturor celor trecuţi la cele veşnice. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. Chiar dacă este o sărbătoare catolică, Ziua Morţilor (Ziua tuturor sfinţilor) este marcată şi de credincioşii din Banat ori din alte părţi ale ţării.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor