Prea Fericitul Părinte Teoctist împlineşte 92 de ani

1Comentariu
Prea Fericitul Părinte Teoctist împlineşte 92 de ani
BUCUREŞTI – Prea Fericitul Părinte Teoctist împlineşte, astăzi, 92 de ani. Cu acest prilej, Prea Fericirea Sa va oficia Sfânta Liturghie. La Patriarhia Română va fi Ziua Porţilor Deschise, iar slujba va fi urmată de un moment aniversar, la Palatul Patriarhiei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a născut în satul Tocileni, judeţul Botoşani, la 7 februarie 1915. El este cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, iar la botez a primit numele de Toader. A urmat cursurile şcolii primare din satul natal, iar la vârsta de 14 ani a intrat ca frate la schitul Sihăstria Voronei.

Pe 6 august 1935, depune voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa şi tot atunci a primit şi numele de Teoctist. Părintele Patriarh a urmat cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii din Bucureşti, perioadă în care Patriarhul Nicodim i-a încredinţat diverse atribuţii în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a fost hirotonit diacon la Catedrala Patriarhală.

La 9 noiembrie 1986, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în demnitatea de Patriarh. Patriarhul Teoctist a fost instalat în Catedrala Patriarhală de către mitropoliţii români, în prezenţa Patriarhilor Ierusalimului şi Bulgariei, a reprezentanţilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericilor Romano-Catolice, Protestante şi a reprezentanţilor forurilor de stat, la 16 noiembrie 1986.

Prea Fericitul Patriarh Teoctist vorbeşte, la împlinirea vârstei de 92 de ani, despre unul dintre momentele cele mai grele: a fost determinat să se retragă după 1989 şi a fost acuzat de dărâmarea bisericilor în perioada regimului comunist. Atunci când lumea toată mă acuza de dărâmarea bisericilor, profesorii de la Teologie erau şi ei tulburaţi şi atunci, în prima şedinţă a Sinodului BOR din 3 februarie, am adresat credincioşilor o scrisoare publică de pocăinţă şi de iertare. Poate am alunecat şi am greşit şi noi cu ceva. A rezultat o adevărată degradare a bisericii.

Am intrat la spitalul Elias, după aceea la Mănăstirea Sinaia şi când Sinodul a hotărât, am revenit, nu fără greutăţi.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor