Postul, un exerciţiu spiritual

Postul, un exerciţiu spiritual
Luni a început Postul Mare al Sfintelor Paşti. Potrivit învăţăturii Bisericii Ortodoxe, postul este un urcuş duhovnicesc în vederea realizării comuniunii omului cu Dumnezeu.

Postul este un exerciţiu spiritual prin care aşezăm în fiinţa noastră stăpânirea binelui asupra răului, ne eliberăm de orice povară ce ar deteriora chipul lui Dumnezeu în propria noastră fiinţă şi ne deschidem sufletul pentru a primi harul divin.

Înţelesurile postului

Întâi de toate, el trebuie înţeles ca:

• un exerciţiu spiritual prin care reuşim să punem frâu simţurilor vieţii trupeşti, prin care intrăm în contact cu lumea înconjurătoare cu voinţa şi raţiunea luminate de harul divin.

. o împlinire a voii lui Dumnezeu care este dorinţa de a trăi în sfinţenie şi în curăţie sufletească şi trupească.

. în al treilea rând, postul trebuie înţeles ca o metodă de purificare şi de curăţire profundă a trupului şi a sufletului pentru întâlnirea cu Mântuitorul în Sf.Taină a Împărtăşaniei.

Cerinţele postului

Postul trebuie să fie pentru creştini prilej de înălţare sufletească, de bucurie duhovnicească nu tristeţe şi suferinţă, el trebuie să devină o disponibilitate dorită nu impusă, ci izvorâtă din iubirea pe care o datorăm lui Dumnezeu. Postul este o roadă a smereniei şi de aceea nu trebuie trâmbiţat în împlinirea lui şi nici a critica pe cel care nu posteşte.

Postul nu este îngăduit a deveni un mijloc de economisire aşa încât este necesar ca la ceea ce am renunţat astăzi din cele ce ni s-ar fi cuvenit să nu rămână pe mâine, ci să le împărţim celor ce sunt în lipsă şi care, din păcate, nu sunt puţini.

„Omorâţi mădularele voastre, ale trupului pământean: beţia, desfrânarea, mânia, iubirea de ceartă, neastâmpărul şi tot cugetul viclean…” Coloseni III, 5

Vremea postului de 40 de zile a fost fixată de Biserică, socotită fiind ca purificatoare aşa cum Moise şi Ilie 40 de zile au postit în muntele Sinai respectiv Horeb, înainte de a se întâlni cu Dumnezeu.

Vasile Filip0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor