Politistii timiseni nu si-au mai publicat declaratiile de avere pe motiv ca salariile lor sunt confidentiale

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
17Comentarii
Politistii timiseni nu si-au mai publicat declaratiile de avere pe motiv ca salariile lor sunt confidentiale
© foto: arhiva
Averi ale polițiștilor ținute la secret din cauza unei anomalii legislative. Polițiștii timișeni nu și-au mai publicat declarațiile de avere, în 2018, folosindu-se de o lege care a transformat salariile funcționarilor publici cu statut special în informații confidențiale. Legea nu secretizează, însă, și averile acestora.

Reporterii Tion.ro le-au semnalat celor de la Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș faptul că termenul legal pentru depunerea declarațiilor de avere a fost depășit, iar acestea nu au fost publicate pe site-ul instituției. Reprezentanții IPJ Timiș aveau obligația legală să publice documentele pe pagina oficială până în iunie 2018, însă singurele informații de acest tip oferite publicului sunt cele publicate în 2017. Am solicitat, în baza legii 544, accesul la informațiile de interes public, însă reprezentanții IPJ Timiș au invocat, la finalul lunii iulie, întârzieri provocate de schimbarea cadrului legislativ.

„Având în vedere schimbarea cadrului legislativ privind confidențialitatea declarațiilor de avere a personalului militar și a celor din cadrul structurilor de ordine și siguranță publică, vă comunicăm faptul că acestea sunt în curs de actualizare urmând ca în perioada următoare să fie postate pe site-ul Inspectoratului de Politie Județean Timiș”, răspundeau polițiștii timișeni la solicitarea făcută de reporterii Tion.ro.

Explicația polițiștilor nu includea însă și „cadrul legislativ” invocat, informație obținută apoi tot printr-o cerere în baza legii 544/2001.

„În conformitate cu dispozițiile art.86, alin. 4 din Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice: soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”, au explicat cei de la IPJ Timiș la începutul lunii august.

Ceea ce trebuie menționat este că legea numărul 153/2017 a fost aplicată începând cu februarie 2018, cu cinci luni înainte de termenul limită pentru depunerea declarațiilor de avere pentru anul anterior. Totul, în condițiile în care, în 2017, declarații de avere au fost depuse încă din cursul lunii martie la IPJ Timiș. Mai mult, singura persoană din conducerea inspectoratului a cărei declarație de avere pentru anul 2016 poate fi consultată online este comisarul șef de poliție Alin Petecel, cel aflat acum la conducerea IPJ Timiș. La momentul redactării declarației de avere pentru 2016 acesta se afla la conducerea Poliției Municipiului Timișoara. Documentele ce ar fi trebuit depuse până la data de 15 iunie 2018, conform celor de la Agenția Națională de Integritate, lipsesc atât pentru șeful IPJ Timiș Alin Petecel cât și pentru adjuncții săi, Dan Stoicănescu și Aurel Scornea.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor