Politicienii sunt de acord cu participarea preoţilor la viaţa politică

Politicienii sunt de acord cu participarea preoţilor la viaţa politică
Politicienii chestionaţi de NewsIn în legătură cu posibilitatea ca BOR să permită prelaţilor ortodocşi să candideze în alegeri sunt de acord cu intrarea acestora în politică, deşi unii admit că nu trebuie amestecate cele sfinte cu cele lumeşti.

Oficial, politicienii sunt de acord cu intrarea în viaţa politică a prelaţilor ortodocşi: PD-L pentru că se reclamă ca un partid popular şi apropiat de creştin-democraţie, PSD pentru că a folosit din plin influenţa şi imaginea Bisericii în campaniile electorale trecute, PC pentru că se doreşte apărător al tradiţiei, iar PRM datorită discursului justiţiar şi naţionalist. Liberalii cochetează şi ei cu preoţimea, în ciuda orientărilor doctrinare laice, dovadă fiind propunerea susţinută de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, ca în Pactul pentru Educaţie să figureze studiul religiei în şcoli.

“Trebuie să depăşim prejudecăţile că preoţii nu fac politică. Până acum i-am privit pe preoţi ca pe nişte paria cât priveşte implicarea socială, ori ei trebuie să se implice pentru că în mâinile lor stă uneori soarta celor dezavantajaţi sociali, copii şi bătrânii”, a declarat senatorul PSD, Ilie Sârbu.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, aprobă o eventuală candidatură a preoţilor în alegerile locale şi parlamentare, deoarece “sunt patrioţi, cu integritate morală şi frică de Dumnezeu” şi crede că eliminarea lor din viaţa politică a fost “o imensă prostie”.

Şi vicele PD-L Ioan Oltean s-a declarat de acord cu participarea preoţilor în consiliile locale, pe motiv că implicarea lor este una “benefică” pentru societate. Oltean a spus că susţine şi cooptarea preoţilor în Parlament.

Liberalul Puiu Haşotti, profesor de istorie, este printre puţinii politicieni care s-au arătat reticenţi faţă de o asemenea posibilitate. “Conform Constituţiei, au dreptul să candideze. Totuşi, ar fi mai bine ca preoţii să-şi vadă de cele sfinte şi mirenii de cele lumeşti”, a declarat el.

Deputatul UDMR Marton Arpad este de părere că Biserica trebuie să fie cea care decide dacă prelaţii săi să poată participa în alegeri. “Nu trebuie noi ca politicieni să spunem dacă e bine sau nu ca preoţii să candideze”, spune Marton.

Nici senatorul PC Gavrilă Vasilescu nu are nimic împotriva preoţilor care doresc să fie şi politicieni. “E posibil să aducă un plus de calitate, ceea ce nu e rău, mai ales în politică şi administraţie”, a susţinut el.

În şedinţa Sfântului Sinod care continuă astăzi se va discuta şi posibilitatea ca preoţii să participe la alegerile locale, ca independenţi, pentru locurile de consilieri, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al patriarhiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor