PNL cere procedură de urgenţă în Parlament pentru majorarea plafoanelor ajutorului la încălzire

10Comentarii
PNL cere procedură de urgenţă în Parlament pentru majorarea plafoanelor ajutorului la încălzire
Deputatul PNL Diana Tuşa a solicitat vineri conducerii Camerei să adopte procedură de urgenţă pentru dezbaterea şi votarea Legii de adoptare a OUG 106/2009, referitoare la acordarea de ajutoare pentru încălzire, astfel încât să se revină la plafonul iniţial, micşorat de Guvernul Boc.

Tuşa a explicat că PNL, alături de colegi de la PSD, a depus amendamente la Legea de adoptare a OUG 106/2009 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, pentru revenirea la plafonul de 615 lei pentru obţinerea ajutoarelor, în locul celei de 425 impuse prin ordonanţa dată de Guvernul Boc, înaintea moţiunii de cenzură.

Deputatul PNL a explicat că amendamentele au fost adoptate joi, de comisiile muncă şi cea de industrie din Senat, prima cameră sesizată, urmând să fie trecută luni pe ordinea de zi a plenului, pentru a fi votată. “Solicit şi Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să adopte procedura de urgenţă în discutarea acestei ordonanţe şi la Cameră, astfel încât la 1 noiembrie, când populaţia ar trebui să beneficieze de subvenţii, OUG dată de Guvernul Boc să nu-şi mai producă efectele”, a cerut ea.

Diana Tuşa a explicat că, prin prevederile OUG 106/2009, de reducere a plafonului de la 615 lei la 425 de lei, “aproximativ 40% dintre cei care beneficiau de subvenţii nu o mai fac”.

“Ieri am citit cu stupoare o declaraţie a lui Emil Boc prin care acesta spunea că Parlamentul a adoptat deja amendamentele Guvernului. În primul rând, e o minciună sfruntată pentru că Parlamentul încă nu a adoptat (…) Ieri, aflându-mă la Brăila, foarte mulţi cetăţenii au venit să-mi spună că primăria nu acceptă formularele pentru 615 lei, aşa cum îl auziseră pe premierul Boc la televizor”, a afirmat Diana Tuşa.

Reprezentanţii PSD şi PNL în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor au lipsit miercuri de la şedinţa acestui for, fapt care a dus la suspendarea acesteia din lipsă de cvorum, pe ordinea de zi fiind şi solicitarea premierului în exerciţiu, Emil Boc, de modificare a plafoanelor pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire.

Boc a cerut primăriilor să primească solicitări pentru subvenţionarea facturii la căldură şi de la familiile unde venitul pe membru este cuprins între 425 şi 615 lei, deşi Parlamentul nu a răspuns încă solicitării Guvernului de a majora plafonul stabilit de Executiv.

“Solicităm Parlamentului (…) să ţină cont de acest interes stringent al românilor şi să facă acest amendament la OUG aflată spre aprobare (…). În acest context, solicit administraţiilor locale, primarilor în special, să primească de la cetăţeni cereri cu privire la ajutoarele de încălzire de la toţi cei care se încadrează în plafonul de până la 615 lei pe membru de familie”, a declarat luni Boc.

Boc a precizat că a trimis deja Parlamentului solicitarea de a modifica Ordonanţa de Urgenţă adoptată în 7 octombrie de Guvern. Premierul în exerciţiu a spus că, dacă Guvernul ar fi fost “în deplinătatea mandatului”, putea lua această decizie printr-o altă Ordonanţă.

Subvenţia se acordă pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibil petrolier, în intervalul 1 noiembrie – 31 martie.

Sursa: Newsin10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor