Pliante impartite in fata unui liceu din Timisoara: religia nu e obligatorie in scoli

De Valentin Rusu
74Comentarii
Pliante impartite in fata unui liceu din Timisoara: religia nu e obligatorie in scoli
Religia se predă în şcolile din Timişoara. Gestul unor tineri din Timişoara, de a împărţi pliante cu mesajul „Ora de religie: opţională” a stârnit diverse reacţii din partea părinţilor, de la mirare la refuzul acceptării pliantului. Unii chiar şi-au dat acordul asupra acestei chestiuni.

Marţi, în faţa Liceului Grigore Moisil din Timişoara, un grup de tineri a împărţit pliante prin care le transmiteau părinţilor că religia nu e obligatorie în şcoli. A fost o acţiune a Asociației Secular-Umaniste din România, în cadrul campaniei de informare a părinților privind drepturile copiilor vis-a-vis de orele de religie. Un grup de voluntari a împărțit foi informative cuprinzând segmente din constituție și legislația în vigoare privind drepturile cetățenilor la exprimare si religie, dreptul la a nu fi discriminați pe bază religioasă cât și posibilitatea renunțării la orele de religie.

Practic, aceşti tineri, prin pliantele lor, încercau să le spună părinţilor că ora de religie este o opţiune, nu o obligativitate. Au pus faţă în faţă Legea Educaţiei Naţionale cu Codul Penal. Legea Educației Naționale (Legea 1/2011) spune la Art. 18. – (1) „Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. De asemenea, îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.
Oamenii au mai luat pliantele, alţii le-au refuzat, unii fiind miraţi că se fac pliante despre aşa ceva…74Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor