Plantele se apără singure împotriva încălzirii globale

Plantele se apără singure împotriva încălzirii globale
Frunzele convertesc energia luminoasă în căldură printr-un mecanism fotoprotector. Oamenii ar putea copia acest sistem.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sheffield şi Universitatea din Londra au înţeles, în urma unor studii îndelungate, modul în care plantele îşi protejează propriile frunze împotriva razelor soarelui, în condiţii climatice extreme. Rezultatele lor ar putea ajuta omenirea să răspundă mai eficient provocărilor ecologice cu care se confruntă.

Noile descoperiri, publicate în revista de specialitate “Nature“, ar putea avea implicaţii în ceea ce priveşte adaptarea omului la ameninţările pe care le presupune încălzirea globală. Mecanismele naturale de adaptare la condiţiile meteo extreme, existente în interiorul frunzelor, i-ar putea ajuta pe oameni să înţelegă cum trebuie să fie valorificată energia solară, în situaţia actualei exapansiuni a tehnologiilor energetice.

Fotoprotecţia apără plantele de caniculă

Fotosinteza plantelor are la bază colectarea eficientă a razelor solare. Procesul de fotosinteză poate funcţiona chiar şi în condiţiile în care puterea razelor Soarelui asupra Pământului este scăzută, aşa cum e cazul plantelor care se află în zone umbroase sau înnorate. Însă, când Soarele este foarte puternic, când afară este foarte frig sau aerul e foarte uscat, planta poate fi distrusă. Acest lucru se întâmplă când nivelul de absorbţie a razelor solare de către frunze este cu mult mai mare decât cantitatea razelor solare necesară în procesul de fotosinteză.

Dar plantele nu se lasă atât de uşor doborâte de căldura excesivă, ci se apără printr-un proces remarcabil denumit fotoprotecţie. Prin intermediul acestui proces, în interiorul frunzelor are loc un schimb: energia luminoasă în exces este convertită în căldură, aceasta din urmă fiind uşor dispersată, fără ca planta să aibă de suferit.

Frunzele transformă lumina în căldură

Până acum, oamenii de ştiinţă nu au ştiut cu exactitate cum funcţionează procesul de fotoprotecţie. Echipa de cercetători din Marea Britanie şi-a unit forţele cu colegii fizicieni din Franţa şi Olanda, şi, în urma unor studii amănunţite şi îndelungate, au înţeles capacitatea vegetaţiei de a pune un scut împotriva încălzirii globale.

Cercetătorii au reuşit să demonstreze că un anumit număr de molecule-cheie, ascunse printre alte milioane de molecule din interiorul frunzei, îşi modifică mărimea atunci când o cantitate foarte mare de lumină este absorbită.

Ei eu reuşit astfel să dezvăluuie procesul uimitor de conversie a energiei luminoase în căldură.

Fertilizările distrug mecanismele naturale ale plantelor

Multe specii de plante se pot dezvolta în condiţii de mediu extreme cum ar fi lipsa unei cantităţi suficiente de apă, soluri cu fertilitate scăzută, temperaturi extreme sau un soare foarte puternic. Plantele dispun de multiple mecanisme de apărare sofisticate, fotoprotecţia fiind doar unul dintre ele.

Totuşi, aceste mecanisme de autoapărare naturale sunt, de cele mai multe ori, slab dezvoltate la plantele de cultură (porumb, grâu, secară etc.) din cauza faptului că mediul lor a fost manipulat artificial. Adaptate pentru o creş­tere optimă şi în virtutea unei productivităţi crescute, prin irigaţii, fertilizări, introducerea lor în sere şi sub protecţia unei zone umbrite artificial, plantele “domestice” şi-au slăbit mecanismele.

Aceste manipulări ale cultivatorilor nu sunt însă durabile, pentru că ele necesită un consum de energie foarte ridicat şi, în plus, nu se pot adapta unor condiţii climatice instabile, cu care lumea se confruntă, în ultima vreme tot mai mult.

Fotoprotecţia, scut împotriva încălzirii globale

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, în viitor, atât producţia de alimente cât şi cea de biocombustibili ar trebui să se bazeze mai degrabă pe mecanismele de apărare naturale ale plantelor, gen fotoprotecţie, decât pe procesele de protecţie artificiale.

“Aceste rezultate sunt importante pentru a înţelege mecanismele naturale de apărare ale plantelor, care permit plantelor să facă faţă schimbărilor climatice. Aceste descoperiri pot fi, de asemenea, foarte importante în lupta noastră împotriva încălzirii globale.

Este un exemplu fantastic, care ne arată până unde se poate ajunge în ştiinţă când mai mulţi biologi şi fizicieni îşi pun laolaltă abilităţile”, a mărturisit profesorul Horton de la Departamentul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie din cadrul Universităţii din Sheffield, care a coordonat echipa din Marea Britanie. Pe de altă parte, există şi alte implicaţii globale vizavi de această cercetare.

“În condiţiile în care noi căutăm să dezvoltăm noi tehnologii în ceea ce priveşte energia solară, important ar fi ca oamenii nu numai să înţeleagă mecanismele, ci să şi imite modul în care biologia a învăţat să optimizeze colectarea luminii în faţa schimbărilor continue ale intensităţii razelor solare”. Lucrarea “Identificarea disipărilor fotoproductive a energiei la plantele superioare” a fost publicată în revista „Nature”, la sfârşitul săptămânii trecute.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor