Ping-pong între prefectură şi primărie cu ajutoarele de încălzire

9Comentarii
Ping-pong între prefectură şi primărie cu ajutoarele de încălzire
Circa 15 mii de familii din Timişoara riscă să nu mai poată beneficia, la iarnă, de ajutoarele suplimentare de încălzire, acordate de la bugetul local. Asta susţin oficialii municipalităţii, după ce Prefectura Timiş a atacat în instanţă hotărârea de consiliu privind majorarea gigacaloriei şi acordarea ajutoarelor. Prefectul spune însă că există soluţii, iar “cheia” e la primărie.

Se pare că discuţiile dintre primarul Gheorghe Ciuhandu şi prefectul Mircea Băcală nu au reuşit să dea de capătul divergenţelor pe tema ajutoarelor suplimentare de încălzire. Acuzat că blochează inclusiv acordarea acestor ajutoare, pentru persoanele cu venituri mici, după ce a atacat în contencios hotărârea de consiliu local din iulie prin care a fost majorat cu 15% preţul energiei termice facturată populaţiei, Băcală se apără şi susţine că din acest punct de vedere nu există niciun fel de probleme: „Am cerut primarului să anuleze hotărârea şi Consiliul Local să emită o nouă hotărâre. El a spus că merge în instanţă şi că îşi asumă răspunderea pentru ce decizie se va lua. Acum există două variante, foarte uşor de pus în practică. În prima, Consiliul Local adoptă o hotărâre nouă, care să se refere doar la ajutoarele la încălzire. În cea de-a doua variantă, eu pot să anunţ primăria că voi contesta doar un articol din vechea hotărâre, e perfect legal. Voi adresa o cerere instanţei de Contencios Administrativ prin care voi anunţa că Anexa referitoare la ajutoare este legală. În acest fel, se vor putea aplica prevederile de subvenţionare. Eu voi ataca doar decizia de majorare a preţului gigacaloriei”, a declarat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Asta ar însemna ca energia termică să rămână la vechiul preţ, nemajorat, dar ajutoarele să fie majorate cu 15%, conform hotărârii din iulie 2008. În prezent, cum respectiva hotărâre de consiliu e suspendată, rămâne valabil vechiul preţul al gigacaloriei, dar nu se mai pot da ajutoarele pentru că acordarea acestora era reglementată printr-o hotărâre de consiliu mai veche, până în aprilie 2009.

Primăria nu agreează soluţiile prefectului

Viceprimarul Sorin Grindeanu spune că situaţia nu poate fi rezolvată în acest fel şi că i-a cerut prefectului să renunţe integral la atacul în instanţă: “În acest moment, din punct de vedere legal, nu putem să dăm altă hotărâre de consiliu atâta vreme cât hotărârea din iulie a fost atacată în integralitate. Ne vom afla în situaţia în care 15 mii de familii cu venituri reduse nu vor beneficia, la iarnă, de aceste ajutoare. Termenul de judecată în contencios e ianuarie 2010. Cred că prefectul s-a lăsat atras prea mult în jocuri politice. Suntem într-o situaţie foarte proastă, cu preţul vechi, de 162 de lei la gigacalorie, dar nu mai putem da ajutoare“, a declarat Grindeanu. În timp ce prefectul nu pare dispus să renunţe la acţiunea sa, viceprimarul susţine că a discutat cu Băcală şi că speră ca în următoarele zile să se găsească o soluţie, poate chiar reprezentantul guvernului în teritoriu să-şi retragă integral acţiunea în instanţă.

Cine taie ajutoarele de încălzire la iarnă?9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor