„Piesele de schimb“, din noi

4Comentarii
„Piesele de schimb“, din noi
REŞIŢA – Legea transplantului va da dreptul autorităţilor de a ne preleva organele după moarte.

Aflată în stadiul de proiect, legea ne va permite să ne pronunţăm împotriva acestui lucru. Pe parcursul vieţii, va trebui să ne exprimăm dorinţa de a merge pe ultimul drum cu toate organele intacte. Dacă nu vom spune „nu“ transplantului, organele ne vor putea fi prelevate.

„Viaţă din viaţa mea“

Controversele pe marginea acestui subiect sunt multe, generate de pendulările între dorinţa de a salva vieţi şi procesele de conştiinţă. Într-o anumită măsură, biserica este de acord. Din discuţia cu preotul Ioan Petrică, reţinem că Biserica încearcă să pună bazele unei bioetici.

„O persoană, aflată în viaţă, poate dona un rinichi sau celule din măduvă spinării. Creştinul îşi poate ajuta aproapele chiar şi din acest punct de vedere, lucru care trebuie văzut ca o jertfă. Însă Biserica nu este de acord cu «măcelărirea» şi nici cu transplantul văzut ca o dezvoltare comercială“, opinează părintele Petrică.

Ne-am interesat şi asupra modului cum ne vom putea pronunţa în această privinţă în faţa autorităţilor. Jurnal CS a cerut părerea dnei Mirela Zeman, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraş-Severin. „Trebuie să aşteptăm apariţia legii, care probabil va specifica şi aceste aspecte“, a precizat dna Zeman.

Ce spun cetăţenii?

Despre acest proiect de lege, părerile oamenilor sunt împărţite. Liviu Giuchici se pronunţă împotrivă. „Normal este să faci hârtii când eşti de acord, nu când eşti împotrivă. Nu e corect. Ar fi o bătaie de joc şi o profanare. Nu aş fi de acord să mi se ia organele. Lăsaţi oamenii să doarmă liniştiţi“, ne-a spus muncitorul de 29 de ani.

Nici Cătălin Berke nu vrea să i se preleveze organele. „Am auzit despre acel proiect de lege şi nu cred că e normal să ţi se ia organele, dacă nu eşti de acord“, este de părere studentul de 19 ani. Fratele său, Sorin Berke, tot de 19 ani, oscilează între „da“ şi „nu“. „Dacă o viaţă poate fi salvată, transplantul e bun. Din acest punct de vedere e corect, însă nu e corect ca oamenii să devină furnizori de piese de schimb“, este părerea lui Sorin.

Pe de altă parte, Lavinia Munteanu s-a arătat de acord cu viitoarea lege. „Am auzit ceva despre legea în cauză. Dacă pot fi salvate vieţi, mi se pare corect să ni se preleveze organele. La fel de corect mi se pare şi să ni se dea posibilitatea de a ne pronunţa împotrivă“, a spus tânăra de 25 de ani.

Ionel Ivaşcu

ionel.ivascu@informmedia.ro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor