Petitie online lansata de la Timisoara: Opriti utilizarea manusilor cu talc in Romania

De Adrian Panduru
1Comentariu
Petitie online lansata de la Timisoara: Opriti utilizarea manusilor cu talc in Romania
© Tion: Petitie online lansata de la Timisoara: Opriti utilizarea manusilor cu talc in Romania
De la Timișoara a fost lansată o petiție privind stoparea utlizării mănușilor cu talc în România. Petiția a fost publicată pe petitieonline.com, iar inițiatorii ei sunt prof. dr. Mihai Ionac alături de medicul Mircea Popițiu, de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara. Inițiatorii spun că pudra folosită la aceste mănuși, talc sau amidon, este un agent care cauzează mai multe complicații medicale.

Conform inițiatorilor petiției, s-a demonstrat că pudra folosită la mănușile chirurgicale, care poate fi din talc sau amidon, este agent cauzator al mai multor complicații medicale ca: granuloame, vindecare întârziată, risc crescut de infecție, iritație a mâinilor, complicații respiratorii, purtător de alergeni și microorganisme infecțioase și rezultate de laborator eronate.

Comitetul European de Standardizare a impus un avertisment pe ambalajele mănușilor care prevede ca pudra de pe suprafețe să fie îndepărtată aseptic înainte de efectuarea procedurilor, pentru a reduce la minimum riscul de reacții adverse asupra țesuturilor. Metodele de dispersie a pudrei sunt contactul direct, transfer indirect, mănuși rupte sau perforate și aerosolizarea.

Contactul direct are loc atunci când persoana îmbracă mănușa sau este atinsă de o mănușă pudrată. Astfel, pudra este transferată pe mâna purtătorului sau direct pe țesuturi. Chiar dacă suprafața exterioară este atent curățată, pudra rămâne pe mănușă și cantități semnificative pot fi regăsite în plăgile pacientului.

„Pudra poate fi transferată pe piele sau pe membranele mucoase chiar și atunci când se efectuează o consultație de rutină în ambulator. Transferul indirect are loc atunci când pudra de la mănușă se depune pe un obiect ce poate veni în contact cu pacientul, însoțitorul sau alte persoane. Ne referim aici la: utilizarea stetoscoapelor și a manșetelor tensiometrelor, schimbarea pansamentelor, introducerea de flexule, catetere etc. La mănușile rupte sau perforate, chiar dacă pudra a fost complet eliminată de pe exteriorul mănușii, pudra din interior poate fi răspândită pe rănile deschise. Odată ajuns în aer praful poate fi inhalat de persoanele aparținătoare sau de pacienți sau poate contamina rănile sau dispozitivele medicale”, scriu cei doi inițiatori în petiția online.

Pudra poate fi iritantă și poate fi purtătoare de microorganisme și alergeni. Pudra a fost asociată cu afecțiunile respiratorii. Un număr crescut de persoane expuse se confruntă cu afecțiuni ca: astm, pneumonii, dar și alte boli respiratorii, contactul cu pudra putând fi un factor decisiv. Odată inhalată, pudra poate declanșa congestie nazală, durere sau iritație în zona gâtului. Pudra poate amplifica și prelungi procesul inflamator. Acest lucru poate duce la edemul țesuturilor lezate, pentru procesul de vindecare fiind necesară sinteză suplimentară de fibrină. Inflamația poate întârzia procesul de vindecare și poate agrava cicatricile. Studiile au demonstrat că pudra pe plăgi poate crește semnificativ riscul de infecții. Pudra poate interfera cu protecția imunologică. Pudra distruge sistemul imunitar, permițând micro-organismelor să se multiplice, ceea ce va permite dezvoltarea infecțiilor. Pudra poate duce la complicații abdominale, neurologice, cardiovasculare, oftalmologice, de fertilitate, complicații ale utilizării implantelor și altele.

Petiția poate fi semnată la următoarea adresă.

Până la ora editării articolului erau peste 140 de semnatari ai petiției.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor