Peste 70 de organizatii cer destituirea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara

15Comentarii
Peste 70 de organizatii cer destituirea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara
Nici nu a preluat bine portofoliul Agriculturii că nu mai puţin de 73 de organizaţii non-guvernamentale din România au cerut destituirea ministrului Valeriu Tabără. Reprezentanţiii ONG-urilor susţin că Tabără se află în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic (OMG) şi îi cer premierului Emil Boc destituirea sa de urgenţă şi numirea unui nou ministru, care nu se află în nicio situaţie de incompatibilitate.

România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul  pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăseşte. (…) Astfel, obiectivitatea şi profesionalismul domnului Tabără sunt compromise, acesta neputând să îşi exercite eficient şi în interes public funcţia de ministru al Agriculturii”, se arată într-un document semnat de reprezentanţii celor 73 de organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, ei adaugă că numeroase studii ştiinţifice arată efectele negative ale OMG asupra sănătăţii şi mediului. „State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studii. Printre aceste state se numără Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria. OMG nu reprezintă dezvoltarea agriculturii, ci un risc enorm şi costisitor pe care nu trebuie să ni-l asumăm”, se mai arată în documentul prin care se cere destituirea lui Tabără.

Reprezentanţii ONG-urilor sublinează că „priorităţile agriculturii nu pot include OMG”. Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România, iar „acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezintă o problemă în agricultura românească”. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are succes în rândul agricultorilor români, iar suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic au scăzut drastic în ultimii ani. De asemenea, soia modificată genetic, „o nostalgie cunoscută a domnului Valeriu Tabără”, cum o numesc reprezentanţii ONG-urilor, are avantaje îndoielnice. Potrivit acestora, „România a fost singurul stat din lume care a raportat producţie mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, cifrelor record nefiindu-le niciodată verificate autenticitatea”.

Printre semnatarii documentului prin care se cere demisia ministrului Valeriu Tabără se numără Asociaţia Eco Ruralis, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Agent Green, Asociaţia „Iubim Natura”, Asociaţia „MaiMultVerde” şi Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Timiş.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor