Peste 40 de scoli si gradinite din Timis nu au autorizatie de functionare

De B.A.M
4Comentarii
Peste 40 de scoli si gradinite din Timis nu au autorizatie de functionare
Până la începerea anului şcolar mai sunt doar câteva săptămâni, însă în judeţul Timiş mai bine de 43 de unităţi de învăţământ – şcoli şi grădiniţe – nu au autorizaţie de funcţionare. Motivele sunt diverse, de la nefinalizarea lucrărilor de reparaţii, până la lipsa apei curente.

O comisie mixtă înfiinţată de prefectul Eugen Dogariu a verificat în această lună toate şcolile şi grădiniţele din judeţul Timiş. Rezultatele nu sunt deloc bune: 43 de unităţi de învăţământ – 16 şcoli şi 27 de grădiniţe – nu au autorizaţie de funcţionare din cauza nefinalizării lucrărilor de reparaţii, lipsa apei curente sau din cauza faptului că proprietarul clădirii în care funcţionează este privat, iar statul nu poate investi bani pentru reabilitare.

În majoritatea şcolilor încă sunt în curs lucrări igienico – sanitare. Au fost verificate 24 de cantine şcolare şi s-au găsit zone de gresie spartă in blocul alimentar, zone exfoliate pe pereţi in blocul alimentar, igrasie. În toate cazurile s-au dispus termene de remediere.

Comisia este formată din reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și ai Instituției Prefectului Județului Timiș. Comisia are ca atribuții verificarea și controlul stadiului pregătirii școlilor din județul Timiș pentru începerea anului școlar 2013 – 2014. Activitatea comisiei s-a desfășurat în perioada 8 – 26 august 2013.

Inspectoratul  Şcolar Judeţean Timiş a verificat autorizația sanitară, lucrările de igienizare și dezinfecție, lucrările de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare şi asigurarea transportului școlar cu microbuze, la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Direcţia de  Sănătate Publică a Judeţului Timiş a avut următoarele atribuţii de control în această comisie: verificarea clădirii, dacă au fost  efectuate lucrări de igienizare sau reabilitare; asigurarea apei potabile (foraj sau rețea); starea igienico – sanitară a grupurilor sanitare (latrine) și numărul lor; starea igienică a sălilor de clasă (igienizare, cubaj, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); gestionarea reziduurilor menajare (rampă amenajată, mod de colectare și evacuare a acestora); aprovizionarea cu materiale de curățenie și dezinfecție; examene medicale: cadre didactice, personal de îngrijire. Blocul alimentar: circuite funcționale, starea igienico – sanitară, examene medicale periodice, cursuri igienă pentru personalul care lucrează în blocul alimentar, asigurarea lanțului frig (dotare cu termometre și grafic de temperatură), avizare meniuri zilnice de către dietetician/asistent medic cabinet școlar.

Direcția  Sanitar-Veterinară  și  pentru  Siguranța Alimentelor  Timiș a verificat condițiile sanitare veterinare de funcționare a cantinelor școlare; respectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală; trasabilitatea alimentelor; păstrarea alimentelor în condiții adecvate, menite să prevină degradarea și să evite contaminarea; respectarea lanțului frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru evitarea unui potențial risc pentru populație; modul în care produsele recepționate în unitate sunt ambalate și etichetate; condițiile de transport; sistemul de colectare a deșeurilor alimentare; programele de autocontrol referitoare la recoltarea de probe de materii prime, produs finit, apă, teste sanitație.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor