Peste 250 de abuzuri asupra copiilor in Timis, de la inceputul anului. Apelati Telefonul Copilului!

De Adrian Panduru
Peste 250 de abuzuri asupra copiilor in Timis, de la inceputul anului. Apelati Telefonul Copilului!
Duminică, 5 iunie, nu e numai ziua alegerilor locale, ci este și Ziua Împotriva Violenței Asupra Copilului în România. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş organizează campania „Violența ucide!”, o acțiune cu rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor în legătură cu Telefonului Copilului – 0256-983.

Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat ”Telefonul copilului”. Numărul de telefon 0256-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze DGASPC Timiș cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

În primele cinci luni ale anului 2016, la DGASPC Timiș au fost înregistrate 358 de sesizări de abuzuri și neglijare asupra copiilor, din care 256 au fost confirmate și 102 infirmate. În 47 de cazuri s-a impus scoaterea copiilor din familie și instituirea plasamentului în regim de urgență. Cele mai multe cazuri au vizat neglijarea (217 cazuri) și abuzul fizic asupra copiilor (17 cazuri).

Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită pretutindeni: violenţa fizică (pedeapsă corporală), neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii sau forţate) violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională). Violenţa pe care copiii o experimentează în cadrul familiei poate avea consecinţe pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea lor. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă.

În cadrul campaniei “Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Legea a fost votată de către ambele camere ale Parlamentului, numeroşi parlamentari considerând-o binevenită în condiţiile în care, de secole, mentalitatea românilor încurajează, într-o mare măsură, violenţa asupra copiilor. Legea a fost promulgată prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.

Pentru a marca această zi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş organizează campania „Violența ucide!”, cu rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor cu privire la existenţa Telefonului Copilului – 0256-983. Au fost realizate afișe și autocolante cu Telefonul Copilului, destinate copiilor. Aceste materiale vor fi distribuite, în cursul lunii iunie, în judeţul Timiş, ele fiind destinate cu precădere copiilor din şcoli, asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinţă din cadrul comunităţii locale.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !