Peste 200 de posturi din învăţământ ar trebui să dispară, în Timiş

25Comentarii
Peste 200 de posturi din învăţământ ar trebui să dispară, în Timiş
Profesorii timişeni sunt nemulţumiţi de hotărârea guvernanţilor de a reduce 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar până în luna septembrie. Mai mult, ei nu sunt de acord nici cu bugetul care le-a fost promis şi nu exclud posibilitatea unei noi greve generale.

De-abia a reînceput şcoala şi profesorii sunt din nou nemulţumiţi. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114 din 2009, care prevede reducerea numărului angajaţilor din educaţie, în judeţul Timiş ar trebui să fie desfiinţate 219 posturi. „Chiar dacă ar fi vorba de posturi de suplinitori şi cele ocupate de pensionari, posturile tot trebuie acoperite cumva. Nu este deloc just, iar măsurile propuse de minister sunt extrem de austere. Să nu uităm că în urmă cu trei luni s-au redus alte 700 de posturi în educaţie”, ne-a spus Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din Timiş.

În schimb, Mariana Eftimie, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, consideră că măsura pe care doreşte guvernul să o adopte este una justificată. „Dacă de exemplu există o clasă cu 14 elevi şi una cu 15 elevi, cele două clase se vor reuni, ceea ce va duce la o reducere de 1,8 norme. Practic, posturile care vor fi reduse nu vor mai exista”, a spus Mariana Eftimie.

Nemulţumiri legate şi de buget

Sindicaliştii nu sunt de acord nici cu bugetul care le-ar putea fi alocat anul acesta. Chiar dacă ar fi vorba de procentul mult-dorit de 6% din PIB care le-a fost promis, acum acesta ar trebui împărţit între trei structuri: educaţie, cercetare şi tineret şi sport. „Procentul de 6% este de fapt o minciună, deoarece acum va trebui împărţit. Astfel, banii nu ne vor ajunge în mod categoric”, a mai spus Virgil Popescu. Sindicaliştii vor ataca OUG 114 la Curtea Consituţională şi nu exclud nici posibilitatea declanşării unei greve generale. Deocamdată însă aşteaptă să vadă cum vor mai decurge negocierile între ministrul Educaţiei şi liderii lor de la Bucureşti.

Marţi a avut loc o rundă de negocieri între ministrul Daniel Funeriu şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie. Oficialul Executivului a venit cu o serie de propuneri în ceea ce priveşte aplicarea Ordonanţei 114 privind concedierile, urmând ca acestea să fie discutate cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare. Următoarea întâlnire dintre cele două parţi va avea loc în 12 ianuarie.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor