Peste 1 milion de romani lucreaza de Anul Nou

De T. Ex.
3Comentarii
Peste 1 milion de romani lucreaza de Anul Nou
© foto: freepik.com
Peste un milion de români lucrează de sărbători fiindcă domeniile în care activează presupun un flux continuu de muncă. Există anumite prevederi în Codul Muncii stipulează drepturile și îndatoririle angajaților și ale angajatorilor în astfel de situații.

Există multe sectoare care trebuie să aibă o activitate continuă, chiar și pe perioada sărbătorilor: extracţia de cărbune, minereuri şi ţiţei, energia, transporturile publice (locale, regionale şi naţionale – feroviare, rutiere, aeriene sau navale), metalurgia, industria chimică, dar şi serviciile sociale de stat ca medicina, ordinea şi siguranţa publică sau unităţile de urgenţă, precizează Mediafax.

Codul Muncii are prevederi specifice care setează modul în care se desfășoară activitățile pe perioada sărbătorilor precum și drepturile și îndatoririle, atât ale angajaților cât și ale angajatorilor. Salariaţilor li se asigură „compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”. Sau, în cazul în care – din motive justificate – nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Pentru nerespectarea dispoziţiilor privind sărbătorile legale, Codul Muncii prevede că dacă angajatorul obligă pe salariaţi să vină la lucru şi nu activează într-un domeniu în care activitatea este la foc continuu sau dacă angajaţii vin la lucru, dar nu li se acordă zi liberă ulterior sau un spor de 100% la salariu, atunci angajatorul poate fi amendat cu 5.000 până la 10.000 de lei.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor