Persoanele cu restanţe la asigurările de sănătate, executate silit prin ANAF

15Comentarii
Persoanele cu restanţe la asigurările de sănătate, executate silit prin ANAF
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede că ANAF va executa silit persoanele fizice care nu îşi achită la termen contribuţiile datorate fondului asigurărilor sociale de sănătate.

Propunerea a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi o abţinere.

Legea prevede că, în cazul neachitării la termen a contribuţiilor datorate fondului, colectarea veniturilor se face de către ANAF, care procedează la aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor cuvenite, dar şi a majorărilor de întârziere.

În cazul persoanelor care nu realizează venituri, dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea, aplicarea măsurilor de executare silită se efectuează de către CNAS.

Propunerea legislativă adoptată de Senat mai prevede că Ministerul Finanţelor, prin ANAF, va colecta contribuţiile persoanelor juridice şi fizice care au calitatea de angajator, precum şi cele ale persoanelor fizice care realizează venituri. ANAF va colecta aceste contribuţii într-un cont deschis pe seama CNAS.

Senatul a fost prima Cameră sesizată cu această iniţiativă, prin care se modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Iniţiatorii actului normativ sunt senatorii PDL Şerban Rădulescu şi Iosif Secăşan.

Aceştia motivează necesitatea colectării de către ANAF, prin executare silită, a restanţelor la plata contribuţiilor, prin constatarea “numeroaselor impedimente” din activitatea de colectare a contribuţiilor datorate Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de către persoanele fizice care realizează venituri altele decât cele salariale.

Iniţiatorii menţionează veniturile impozabile realizate din activităţi independente, veniturile din agricultură supuse impozitului pe venit, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din dividende şi dobânzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

“S-a constatat dificultatea caselor de asigurări de sănătate de a emite acte administrativ fiscale, pentru stabilirea obligaţiilor către FNUASS, motivat de următoarele aspecte: diversitatea activităţilor ce cad în sarcina caselor de asigurări de sănătate, personalul insuficient raportat la ponderea persoanelor care au obligaţia de plată”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Senatorii PDL care au făcut propunerea consideră că desfăşurarea activităţii de colectare a acestor contribuţii de către ANAF ar duce la “încasări imediate” şi ar elimina posibilitatea ignorării obligaţiei de plată la FNUASS, în condiţiile în care obligaţia de declarare a contribuţiei datorată la FNUASS ar fi concomitentă cu obligaţia de declarare a impozitului pe venit.

“Pentru o susţinere echitabilă şi echilibrată a desfăşurării actului medical este imperios necesară optimizarea colectării contribuţiei datorate, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de sănătate. În acest sens este necesară (…) colectarea contribuţiilor persoanelor fizice care realizează venituri impozabile, respectiv aplicarea măsurilor de executare silită în cazul neachitării la termen, să se realizeze de către ANAF“, mai susţin Şerban Rădulescu şi Iosif Secăşan.

Sursa: Mediafax15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor