Permisul suspendat în alt judeţ – aproape imposibil de recuperat

1Comentariu
Permisul suspendat în alt judeţ – aproape imposibil de recuperat
Şoferii cărora li se reţine permisul în alt judeţ decât cel de reşedinţă nu au aproape nici o şansă de a contesta sancţiunea: ultima modificare a Codului Rutier prevede că numai instanţele de judecată de pe raza judeţului unde s-a produs fapta pot anula măsura luată de agentul constatator.

Practic, un şofer din Timişoara căruia i se reţine permisul la Constanţa ar trebui să străbată ţara de la un capăt la celălalt de cel puţin trei-patru ori, pentru a se prezenta la termenele stabilite de judecător. Evident, exceptându-i pe şoferii profesionişti, care trăiesc de pe urma carnetului de conducere, numai procesomanii sunt dispuşi să treacă printr-o asemenea experienţă, care implică atât costuri foarte mari cât şi extrem de mult timp pierdut.

În cazul în care şoferul sancţionat refuză să semneze procesul-verbal, situaţia devine de-a dreptul ridicolă: i se înmânează doar dovada de reţinere a permisului, iar procesul-verbal este primit prin poştă. Cum însă nici poliţiştii nu se înghesuie să-l expedieze prea repede, şi nici poşta nu-l livrează a doua zi, în cea mai mare parte a cazurilor dovada expiră înainte de primirea procesului-verbal, iar şoferul devine pieton fără a avea măcar şansa, fie ea şi pur teoretică, de a contesta sancţiunea în instanţă.

Evident, o soluţie mai bună este să semnezi procesul-verbal formulând obiecţii în rubrica special prevăzută în acest scop. Numai că nici măcar noile procese-verbale, în care rubrica respectivă a fost mărită, nu oferă prea mult spaţiu, în care şoferii să poată explica motivele pentru care consideră că sancţiunea este neîntemeiată. În plus, rubrica respectivă este completată tot de poliţist, iar dacă omul legii nu scrie exact ce-i dictezi, nu ai altă soluţie decât să… nu semnezi procesul-verbal.

În aceste condiţii, din totalul sancţiunilor constestate în instanţă de şoferi, cele contestate în alt judeţ decât cel de reşedinţă reprezintă un procent foarte mic. Dacă le scădem din calcul pe cele contestate în judeţe învecinate cu cel de reşedinţă, nu rămâne aproape nimic. Fapt care explică şi neobişnuita severitate a poliţiştilor de la rutieră faţă de şoferii din alte judeţe: oamenii legii ştiu că nu prea sunt şanse să-şi vadă „clientul” anulând sancţiunea la tribunal.

DPR vrea modificarea ordonanţei

Încercând să aflăm cum se explică această stare de fapt, am discutat cu comisarul-şef Lucian Diniţă, de la Direcţia Poliţiei Rutiere (DPR). Am aflat astfel că DPR a cerut încă de la sfârşitul anului trecut modificarea ordonanţei 2/ 2001 şi introducerea unor prevederi care să faciliteze completarea corectă şi rapidă a proceselor-verbale, dar demersul s-a împotmolit la Parlament.

Comisarul-şef Diniţă consideră că aceste modificări ar face ca activitatea de completare a proceselor-verbale să se desfăşoare mult mai rapid şi mai transparent, eliminându-se una din sursele tensiunii şofer-poliţist. În plus, ar fi disponibil mult mai mult spaţiu pentru eventualele obiecţii formulate de şoferi.

În privinţa judecării contestaţiilor în judeţele unde s-au dat sancţiunile, de multe ori la sute de kilometri distanţă de domiciliul şoferilor în cauză, poliţiştii dau din umeri: dacă direcţiile judeţene de poliţie rutieră ar trebui să se prezinte în instanţă în toate judeţele ţării, costurile ar fi enorme, depăşind cu mult actualele bugete disponibile pentru asemenea cheltuieli. La soluţia contestaţiilor depuse online, către poliţie, nu la judecătorie, se pare că nu se gândeşte nimeni.

SURSA: Gândul1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor