Pericolul pe care il reprezinta radicalii liberi asupra sanatatii si lupta antioxidantilor cu acestia (P)

Reactualizat la:
Pericolul pe care il reprezinta radicalii liberi asupra sanatatii si lupta antioxidantilor cu acestia (P)
Antioxidanţii sunt implicaţi activ în prevenirea daunelor celulare – responsabile de cele mai multe ori pentru cancer, îmbătrânire, şi o varietate de boli.


Comunitatea ştiinţifică a început de curând să dezvăluie câteva din misterele care înconjoară acest subiect.

Ce sunt radicalii liberi?

Aceştia sunt atomi sau grupuri de atomi cu număr impar (nepereche) de electroni și se formează atunci când oxigenul interactionează cu anumite molecule. Odată formaţi, aceştia sunt puternic reactivi şi astfel apar reacţii ale organismului în lanţ, ca la piesele de domino.

pic 1

De unde provin radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt peste tot, în aer, în organele noastre, precum și în materialele din jurul nostru. Lumea modernă este de neconceput fără aparatură electrică și electronică. În mod involuntar, suntem supuși în permanență radiațiilor electromagnetice create de sistemele electronice sau de cele de alimentare cu energie. Acestea constituie unul din factorii de stres care stimulează apariția radicalilor liberi.

Pericolul pe care îl reprezintă radicalii liberi şi lupta antioxidanţilor cu aceştia.

Cel mai mare pericol este atunci când reacționează cu componente celulare importante, cum ar fi ADN-ul, sau membrana celulară.

Celulele pot funcționa slab sau mor dacă se întâmplă acest lucru.

Radicalii liberi contribuie la apariţia atacurilor de cord, accidentelor vascular cerebrale sau a cancerului, urmare a deteriorării celulare.

Pentru a preveni acest lucru, organismul are un sistem de apărare susţinut de antioxidanţi.

Antioxidanţii sunt molecule care pot interacționa în condiții de siguranță cu radicalii liberi și să oprească reacțiile în lanț înainte ca moleculele vitale să fie deteriorate.

În organism există mai multe sisteme enzimatice care curață radicalii liberi: micronutrienţii principali (vitamine), antioxidanții, vitamina E, beta-caroten, și vitamina C.

Organismul nu poate produce aceşti micronutrienţi, astfel trebuie să-i luăm din alimentaţia zilnică.

Radicalii liberi afectează de asemenea echilibrul acido-bazic al pielii, ducând la deteriorarea semnificativă a pielii și părului, indiferent de tipul acestora:

• părul își pierde strălucirea, firul se subțiază și devine casant, cu vârfuri despicate
• crește intensitatea căderii părului
• pielea normală devine uscată iar cea uscată se transformă în una și mai uscată putând duce la exfolieri
• pot apare petele și iritațiile
• crește secreția de sebum a tenului gras cu efect de intensificare a apariției acneii
• zona pleoapelor, cu pielea deosebit de fină și sensibilă, este cea mai afectată: aceasta își pierde umiditatea și elasticitatea și dezvoltă riduri mici.

Numeroase experimente arată că durata de viață a culturilor de celule umane diploide care sunt supuse stresului, substanțelor toxice, radiațiilor UV și undelor electromagnetice, crește odată cu adăugarea de antioxidanți în mediul de creștere.

Articol preluat de pe www.dr-pronat.ro
Regulament de plasare a anunturilor