Pericolul de explozie de la gradinita din Satchinez persista

1Comentariu
Pericolul de explozie de la gradinita din Satchinez persista
Problema „explozivă” din comuna Satchinez, judeţul Timiş, unde o grădiniţă a fost evacuată după ce s-a constatat că s-ar afla pe o pungă de gaz natural, nu a fost rezolvată, deşi au trecut aproape patru luni de la depistarea acesteia. Preşcolarii învaţă în continuare la şcoala din localitate, iar autorităţile şi specialiştii aşteaptă ca emanaţiile de gaz să se elimine pe cale naturală.

Vă reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, autorităţile judeţene şi locale, împreună cu specialiştii în domeniu au intervenit la Satchinez, unde în zona grădiniţei din localitate au fost identificate emanaţii de gaz. Din cauza unui potenţial pericol de explozie, autorităţile au decis ca grădiniţa să fie închisă, iar copiii au fost mutaţi la cele două şcoli din localitate.

Problema de la Satchinez nu a fost rezolvată nici după aproape patru luni. Specialiştii chemaţi să efectueze măsurători la faţa locului nu au identificat sursa scăpărilor de gaz şi presupun că au de-a face cu o pungă naturală de gaz.

„Am primit un raport de la reprezentanţii OMV, firmă care deţine mai multe conducte de gaz în zonă, şi care mi-au spus că au făcut verificări la toate racordurile şi conductele pe care le au şi nu au găsit nicio fisură. De aceea, se concluzionează în raport, specialiştii trag concluzia că acea pungă de gaz e naturală”, a declarat prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală.

El a precizat că specialiştii E.On Gaz au montat aparate de măsurare a concentraţiilor de gaz în zona grădiniţei, iar când aceste măsurători se vor afla în limitele normale, se va putea lua decizia ca preşcolarii să se întoarcă la grădiniţa din localitate.

Între timp, afirmă Băcală, specialiştii au recomandat forarea unor puţuri pentru eliberarea gazului şi descoperirea fântânilor din apropierea grădiniţei, acestea urmând să acţioneze la fel ca nişte coşuri de ventilaţie.

Părinţii micuţilor sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de această situaţie şi cer autorităţilor locale să intervină mai ferm pentru rezolvarea problemei.

„Problema e de mai mult timp, de un an şi jumătate, dar până la finalul anului trecut nimeni nu s-a sesizat. Copiii de la grădiniţă au fost mutaţi la şcoala mare şi şcoala mică, unde avem destul spaţiu pentru ei, dar nu e adecvat. Am primit sesizări verbale de la părinţi. Vă daţi seama că nu-i convine nimănui să îşi lase copilul de 4-5 ani printre copii de 11-12-13 ani. La grădiniţă avem înscrişi 118 copii, din care 60-70 frecventează permanent cursurile”, a afirmat şi primarul din Satchinez, Ion Dan.

B.A.M.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor