PDL şi PSD se acuză reciproc de fraude electorale în Timiş

15Comentarii
PDL şi PSD se acuză reciproc de fraude electorale în Timiş
În Timiş, principalii competitori se acuză reciproc de împărţirea de „mici atenţii” electorale sau chiar bani în ziua votului. Reprezentanţii PDL spun că adversarii lor împart pungi cu fructe şi beţe de Moş Nicolae prin Timişoara, în timp ce social-democraţii spun că au informaţii că un primar PDL ar cumpăra voturile cu 50 de lei, iar la gară s-au împărţit hamburgeri.

Purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita, susţine că democrat-liberalii au fost informaţi că în Piaţa Dacia şi în Complexul Studenţesc din Timişoara, câţiva tineri de la PSD împart beţigaşe de Moş Nicolae şi fructe şi îndeamnă lumea să voteze candidatul social-democrat. „Am fost anunţaţi de studenţii din Complex că acolo sunt câţiva tineri, membri ai PSD, care împart beţigase de Moş Nicolae şi îndeamnă oamenii să voteze candidatul social-democrat, iar în Piaţa Dacia, un grup de tineri PSD-işti împart fructe, îndemnând, de asemenea, oamenii să meargă la vot”, a declarat Oana Gaita.

Reprezentanţii PSD au semnalat faptul că, în comuna timişeană Belinţ, primarul ar împărţi bani alegătorilor, însă nu a fost depusă încă nicio sesizare oficială în acest sens. „Avem informaţii că, la Belinţ, primarul din localitate, Laza Florin Gheorghe, de la PDL, umblă cu urna mobilă prin localitate şi plăteşte cu 50 de lei votul. Am primit sesizări în acest sens şi, dacă se confirmă, vom depune plângere”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Timişoara, Lucian Ursuleţu.

Primarul din Belinţ spune că totul este o invenţie, pentru că el a fost doar la primărie şi acasă, iar urna mobilă a plecat în jurul orei 14, cu mult după sesizarea pesediştilor: „Eu la ora 7 am intrat în primărie şi nu am ieşit decât pentru aproximativ 40 de minute, când am fost la Lugoj să-mi iau ziarele. Urna mobilă nici măcar nu era plecată. Eu am fost numai în primărie şi apoi m-am dus acasă. Când nu mai ai ce să faci, te apuci să spui lucruri proaste ca să ieşi în faţă”, a declarat Florin Laza.

În altă ordine de idei, tot pesediştii spun că unii dintre votanţii de la Gara de Nord din Timişoara ar fi primit câte o mică gustare: „La gară, oamenii noştri au observat cum dintr-un autoturism Opel caravan, cu numărul de înmatriculare TM 10 KMM s-au descărcat şi s-au împărţit alegătorilor hamburgeri”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PSD Timişoara.

Reprezentanţi ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea ne-au sesizat cu privire la cele semnalate de PSD la Gara de Nord, împărţirea hamburgerilor: „La gară era maşina unui domn preot, care desfăşura o acţiune umanitară. Este o acţiune umanitară care se desfăşoară de circa o lună, pentru copiii nevoiaşi şi oamenii străzii, sub egida Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. Împărţim mâncare în fiecare duminică, în trei locaţii din Timişoara. Nu era vorba de o acţiune electorală, s-a interpretat greşit”, ne-a declarat Pavel Popescu, unul dintre coordonatorii acestui proiect.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Timiş, pe numărul unic de urgenţă 112 au fost primite 11 sesizări despre presupuse tentative de fraude electorale. Majoritatea apelurilor sunt legate de turismul electoral.

 Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Timiş au declarat că, până la ora 13, au fost semnalate câteva nereguli electorale, însă niciuna pe cale oficială, niciuna dintre sesizări nu a fost făcută în scris, aşa cum ar fi trebuit.

UPDATE. Până la ora 13, pe numărul de urgenţă 112 s-au primit 18 sesizări de nereguli electorale, pe lângă cele legate de turismul electoral şi unele privind continuarea propagandei electorale în ziua alegerilor, în apropierea secţiilor de votare, lucru interzis de lege, şi comercializarea de băuturi alcoolice în vecinătatea secţiilor. Niciuna dintre aceste sesizări nu s-a confirmat, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Timiş.

UPDATE. Până la ora 16, în judeţul Timiş s-au primit pe apelul de urgenţă 112 un număr de 26 de sesizări cu privire la incidente şi fraude electorale, dar nu s-a confirmat niciuna. Cele legate de turismul electoral vor rămâne în verificare până la ora 21, când se închid urnele, a precizat purtătorul de cuvânt al Centrului de comunicare al MAI din Timiş, Emil Andrei.

Timişul se numără printre judeţele catalogate de Ministerul Administraţiei şi Internelor ca fiind cu risc ridicat de turism electoral sau fraude electorale.

Reprezentanţii PSD Timiş au anunţat că au depus trei sesizări la Biroul Electoral Judeţean. Pesediştii au reclamat faptul că în localitatea Ghizela oamenii ar fi transportaţi la vot cu maşina primăriei şi că primarul din comuna Teremia Mare ar transporta votanţii cu un autoturism. „Am sesizat la Biroul Electoral Judeţean Timiş că la Ghizela maşina primăriei transportă alegătorii la secţia specială de votare, iar primarul din Teremia Mare transportă alegătorii cu o maşină prin judeţ. De asemenea, am sesizat faptul că, în oraşul Făget, primarul, îmbrăcat în haine portocalii, umblă din secţie în secţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Timişoara, Lucian Ursuleţu.

Reprezentanţii BEJ Timiş susţin că au luat act de cele trei plângeri formulate de PSD Timiş şi că le-au transmis mai departe, spre soluţioare, organelor competente, Poliţiei, care va face verificări şi va aplica măsurile legale ce se impun.
De asemenea, reprezentanţii BEJ Timiş au decis, înainte de ora 17, suplimentarea buletinelor de vot în secţiile speciale din localiatea Variaş şi Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce acestea s-au terminat.

UPDATE. Timişorean prins după ce şi-a fotografiat buletinul de vot

Un timişorean care şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabină a fost amendat cu 1.000 de lei.
Agenţii de ordine au fost sesizaţi, duminică după-amiază, prin intermediul numărului de urgenţă 112, despre faptul că un bărbat, în timp ce se afla într-o cabină de vot a secţiei 162 de la Şcoala Generală nr. 16 din Timişoara, şi-a fotografiat buletinul de vot. Pentru faptele sale, bărbatul s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei.

UPDATE. Localnicii îl acuză pe viceprimarul din Sânnicolau Mare de mită electorală  Video declaratii localnici Video  Forum

Oamenii din Sânnicolau Mare, oraşul unde Traian Băsescu şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, îl acuză pe viceprimarul localităţii, Manuel Farca, că a împărţit pachete electorale în cursul acestei săptămâni, contra promisiunii că aceştia vor vota cadidatul PDL la preşedinţie.

Un film furnizat de filiala PSD Timiş îi arată pe câţiva localnici care declară că viceprimarul „Manu” a le-a oferit sucuri, băutură, dulciuri şi rechizite şcolare, în schimbul promisiunii că vor vota candidatul PDL.

Două flacoane de Cola sau Fanta, adică erau idem, Cola şi Fanta. Şi mi se pare nişte votcă, o plasă de votcă”, spune unul dintre localnici. De asemenea, copiii din oraş susţin că viceprimarul le-a dat şi caiete.

Reprezentanţii PSD susţin că, deocamdată, nu au depus plângere la BEJ Timiş din cauza acestor afirmaţii.

 

 

 

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor