Păzea că vin studenţii!

4Comentarii
Păzea că vin studenţii!
Timişoara – În 26 – 27 septembrie se finalizează listele cu elevii care au primit loc în cămine şi se dă startul la cazări. Deşi conducerea Universităţii de Vest doreşte ca până în 1 octombrie, odată cu deschiderea festivă a anului universitar, studenţii care au primit locuri să doarmă fiecare în patul său, anumite probleme „meteorologice” împiedică acest lucru.

Mai exact, ploile din ultima vreme au îngreunat lucrările de reparaţie la acoperişurile căminelor 17 şi 16 din Complexul Studenţesc, motiv pentru care cazările aici au fost amânate pentru 1 octombrie. Cel puţin aşa au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Timişoara (OSUT). „Se vor putea face cazări şi înainte, însă nu şi la etajul patru al fiecărui cămin”, a spus Robert Santa, preşedintele OSUT. Pe de altă parte însă, rectorul Universităţii, Ioan Talpoş, nu este de acord cu această întârziere – „ Cazările trebuie neapărat finalizate în 30 septembrie, la ora 21. Vina pentru situaţia din căminele 16 şi 17 este a constructorilor, al căror termen de finalizare a lucrărilor era depăşit deja când au început ploile”, ne-a declarat dânsul.

Dacă îţi vinzi locul, rişti exmatricularea!
Nici nu au început încă cazările, că au şi apărut celebrele afişe care împânzesc Complexul, puse de cei care doresc să cumpere un loc la cămin. „Vânzarea şi schimbul locurilor în cămine sunt aberaţii studenţeşti. Aceia care vor fi găsiţi vor fi exmatriculaţi”, a spus rectorul Talpoş. Şi OSUT – iştii promit să fie vigilenţi – „Vom face flagrante, iar dacă vom descoperi că în camera respectivă nu locuieşte cine ar trebui, vor exista bineînţeles consecinţe”, a spus Robert.

Subvenţie la chirie
La Politehnică par a fi locuri suficiente în cămine, asta dacă se înghesuie cinci studenţi în camere de patru. La Universitatea de Vest, din 5200 de studenţi câţi au făcut cerere pentru cămine au primit locuri în jur de 3000, cam 55 – 60 %. Universitatea beneficiază de opt cămine, dintre care cinci în Complex. Al nouălea, cel de pe strada Lorena, deşi trebuia să fie dat spre folosinţă în octombrie, firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea reţelei de instalaţie electrică a fost contestată. Ca urmare, căminul va fi gata abia înainte de Crăciun. „Anul acesta se va da spre folosinţă căminul din zona UMT, iar pe viitor se vor finaliza şi construcţiile la căminele din zona Oituz şi la unul din Complexul Studenţesc”, a spus Robert Santa. Până una alta, studenţii pot apela la alternative. Dacă aleg să închirieze un apartament, de pildă, ei au posibilitatea de a depune o cerere la Universitate pentru ca statul să deconteze o parte din suma pe care o plătesc. „Este vor
ba de aproximativ 100 de lei. Problema e că pentru ca cererea să fie acceptată, studentul trebuie să prezinte şi contractul de închiriere, iar mulţi aleg mai degrabă varianta gazdei”, a adăugat Robert.

Intimitatea costă!
„La noi în oraş, cererea e mult mai mare decât oferta. Numărul apartamentelor disponibile rămâne acelaşi, cel al studenţilor creşte iar chiriile din apartamentele nou construite sunt mult prea mari pentru ce îşi permit ei de obicei”, a spus Puiu Bălan, director al departamentului de închirieri la o firmă de consultanţă imobiliară din oraş. „De obicei cea mai eficientă soluţie e asocierea mai multor studenţi. Într-un apartament de două camere pot sta cu uşurinţă patru, bineînţeles dacă este de acord şi cel care închiriază. Astfel ar avea de plătit cam 100 de euro fiecare”, a mai adăugat Bălan. Cele mai căutate locuinţe sunt fără îndoială cele din Complex, deoarece acolo se petrece toată acţiunea, după părerea studenţilor. Pe piaţa garsonierelor însă, preţurile nu sunt foarte accesibile – 250-300 de euro pe lună e un preţ pe care nu şi-l permite oricine, oricât de multă intimitate şi-ar dori. Cât despre posibilitatea de a sta în gazdă, deşi ziarele sunt pline
de anunţuri date de persoane care închiriază o singură cameră, nici ea nu e foarte atrăgătoare. „Am stat în gazdă când am intrat în anul întâi. Cu toate că e adevărat că am plătit mai puţin decât dacă aş fi stat în chirie, nu mi-a plăcut. Nu aveam voie să aducem pe nimeni în vizită şi exista şi o stare de stinghereală permanentă”, a mărturisit Adina, studentă în anul III la Informatică.

Preţurile au crescut
„De obicei, deja de la sfârşitul lunii august chiriile încep deja să crească. Unii aleg să închirieze ceva la început verii şi apoi să se înţeleagă cu proprietarul, de exemplu să plătească o chirie diminuată pe perioada cât nu va sta acolo. Oricum, mulţi s-au trezit la sfârşitul lui septembrie fără un acoperiş deasupra capului şi vor fi nevoiţi să accepte să plătească sume mari pentru a nu rămâne cu ochii în soare şi pentru a avea posibilitatea de a căuta mai apoi ceva mai convenabil”, a completat directorul departamentului de închirieri. În general studenţii evită să apeleze la seviciile unei agenţii imobiliare pentru că nu îşi permit să plătească comisionul. Şi atunci le rămâne căutarea pe internet sau în publicaţii şi negocierea directă cu proprietarul locuinţei.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor