Patru ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la organizarea referendumului

7Comentarii
Patru ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la organizarea referendumului
Pro Democraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency România şi Agenţia de Monitorizare a Presei cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la convocarea referendumului odată cu prezidenţialele, reprezentanţii ONG-urilor susţinând că preşedintele îşi creează o şansă în plus.

Potrivit Georgianei Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, prin stabilirea referendumului odată cu scrutinul prezidenţial se pregăteşte astfel o pre-fraudare a alegerilor. “Este vorba de o fraudă, aş numi-o morală. Noi credem că este vorba de o manipulare şi o distorsionare a discursului electoral. În campania aceasta electorală care este dedicată alegerilor prezidenţiale, candidaţii ar trebui să discute în opinia noastră în exclusivitate despre ceea ce doresc să facă cu România din perspectiva atribuţiilor scrise în Constituţie, atribuţii ale preşedintelui”, a declarat Iorgulescu, la Realitatea Tv.

Ea a mai precizat că ONG-urile solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR asupra ordonanţei care a schimbat legea referendumului. “Noi când ne adresăm în faţa Avocatului Poporului ne adresăm din perspectiva ordonanţei care a schimbat legea referendumului. Acolo poate numai Avocatul poporului să intervină. Vorbim de organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale în condiţiile în care cel care candidează la alegerile prezidenţiale este şi cel care organizează referendumul. Cu alte cuvinte este şi iniţiator, este şi jucător, putem de vorbi despre un conflict de interese. Lucrurile acestea nu au fost luate în calcul de Avocatul poporului şi de Curtea Constituţională”, a mai explicat aceasta.

Iorgulescu susţine că prin convocarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor, articol care spune că ”cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi”.

La rândul său, Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro Democraţia, spune  că şeful statului îşi asigură o şansă suplimentară la alegeri în calitatea de sa de iniţiator al referendumului. “Cerem Avocatului Poporului care are această posibilitate, să sesizeze Curtea Constituţională şi anume faptul că preşedintele, în acelaşi timp candidat, poate propune desfăsurarea unui referendum şi candidează la alegerile prezidenţiale în aceeaşi zi. De-asta pare să asigure preşedintelui o şansă suplimentară. (…) Este un avantaj şi noi ne întrebăm dacă nu cumva egalitatea acestor alegeri, egalitatea dintre competitori nu este respectată. Singurii care pot să se pronunţe sunt cei de la Curtea Constituţională. În Constituţie este prevăzut cât se poate de clar că aceştia verifică şi asigură desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale şi a referendumui şi credem că ar fi obligatoriu să lămurească populaţia în legătură cu acest aspect”, a spus el la Realitatea TV.

“Instituţia Avocatului Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea OUG 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”, preciza pe 22 octombrie Avocatul Poporului în răspunsul trimis la solicitarea agenţiei NewsIn.

În cursul zilei de vineri, 2 octombrie, după publicarea OUG 103/2009 privind modificarea Legii referendumului, atât liberalii, prin deputatul PNL Alina Gorghiu, cât şi social-democraţii, prin vocea deputatului PSD Adrian Năstase, au anunţat demersurile, separate, de sesizare a Avocatului Poporului. Liberalii au argumentat încălcarea separaţiei puterilor în stat, iar social-democraţii au invocat faptul că Executivul nu trebuie să stabilească procedura pentru Parlament.

Nu este pentru prima oară când cele patru ONG-uri se adresează Avocatului Poporului pe acest subiect. Pe 5 octombrie, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România s-au adresat Avocatului Poporului, cerându-i să sesizeze Curtea Constituţională asupra OUG 103 privind organizarea referendumului. Cele patru ONG-uri au cerut să fie supusă controlului de constituţionalitate prevederea prin care Executivul poate da Legislativului termene limită în care acesta din urma să se pronunţe şi, respectiv, poate modifica prin ordonanţă de urgenţă regulamentele celor doua camere ale Parlamentului.

Sursa: Newsin7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor