Patru mineri salvaţi în decurs de trei ore în Chile, într-o operaţiune fără precedent

Patru mineri salvaţi în decurs de trei ore în Chile, într-o operaţiune fără precedent
Patru mineri au fost salvaţi în decurs de trei ore, miercuri, din mina chiliană San Jose, în care au fost blocaţi 68 de zile, în cadrul unei operaţiuni calificată drept “fără comparaţie în istoria umanităţii” de preşedintele Sebastian Pinera, relatează AFP.

Un prim miner, Florencio Avalos, a fost scos la suprafaţă teafăr, miercuri, în jurul orei 0.10 (6.10, ora României), după 68 de zile petrecute în mina San Jose din Chile, alături de 32 de colegi, un calvar subteran fără precedent.

Florencio Avalos şi-a strâns în braţe copilul de şapte ani, Byron, imediat după ce a ieşit din nacelă, apoi pe soţia sa Monica, pe preşedintele chilian, Sebastian Pinera, precum şi mai multe persoane prezente la ieşirea din puţ.

Sosirea sa a fost precedată de sunetul unei sirene şi activarea unui girofar, potrivit unei convenţii menite să pună în alertă dispozitivul medical de la suprafaţă.

Ulterior, Avalos a fost transportat imediat la un spital de campanie instalat la mină, unde urma să fie supus unei prime serii de examinări medicale.

În capitala Santiago, mai multe claxoane pe străzi au salutat debutul operaţiunii de salvare a minerilor.

Contramaistrul în vârstă de 31 de ani a fost scos din mină într-o ascensiune fără probleme, de mai puţin de 15 minute, cu o nacelă metalică de 53 de centimetri diametru, printr-un puţ cu adâncimea de 622 de metri. El a luat locul unui membru al echipelor de salvare, care a rămas în subteran pentru a pregăti restul ascensiunilor.

Avalos a fost urmat de Mario Sepulveda, un electrician de 39 de ani, scos la suprafaţă în jurul orei 1.10 (7.10, ora României), care a strigat de bucurie, ridicând pumnul.

Sepulveda, cu un zâmbet imens, şi-a strâns imediat în braţe soţia, Katty Valdivia, apoi a declanşat hohote de râs scoţând dintr-un sac pietre aduse din mină, pe care a început să le distribuie salvatorilor, preşedintelui Sebastian Pinera şi ministrului Minelor.

“Viva Chile, la naiba!”, a strigat Sepulveda, echipat cu o cască şi ochelari speciali, după două luni petrecute în penumbră.

Al treilea miner scos din subteran este Juan Illanes, care a ajuns la suprafaţă la 2.10 (8.10, ora României)

Illanes, un fost militar în vârstă de 52 de ani, a ieşit zâmbind din nacelă, sub aplauze, după care a îmbrăţişat-o pe soţia sa Carmen, dar şi alte persoane prezente, printre care ministrul Minelor, Laurence Golborne, şi preşedintele Sebastian Pinera.

Acesta a fost urmat de bolivianul Carlos Mamani, în vârstă de 23 de ani.

Salvatorii au utilizat pentru ordinea ieşirii la suprafaţă un model teoretic de salvare, primii fiind cei mai “abili”, apoi cei mai “slabi”, iar ultimii cei mai “puternici”.

Operaţiunea de salvare, urmărită de peste 2.000 de jurnalişti veniţi din întreaga lume, a început marţi în jurul orei 23.20 (miercuri, 5.20, ora României), prin coborârea primului salvator. Ea ar urma să se încheie după o zi, o zi şi jumătate.

Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a calificat miercuri operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri, blocaţi în subteran de la 5 august, ca fiind “fără comparaţie în istoria umanităţii”.

“Niciodată înainte o asemenea operaţiune de salvare nu a mai fost încercată”, a afirmat el, după ieşirea primului miner.

“Fie ca lecţia minerilor să rămână pentru totdeauna cu noi”, a afirmat şeful statului. “Ei au demonstrat, aşa cum au demonstrat victimele cutremurului (din februarie) şi cei care reconstruiesc, că atunci când Chile se uneşte (…), poate realiza lucruri mari”, a adăugat şeful statului.

El a mai anunţat că mina, “care are o istorie lungă de accidente, nu va fi redeschisă până când securitatea nu va fi garantată deplin”.

Sursa: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor