Patronii cer scăderea salariilor

Reactualizat la:
6Comentarii
Patronii cer scăderea salariilor
Minimul pentru necalificaţi ar rămâne neschimbat, dar pentru titraţi ar urma să scadă de la 1.000 la 750 de lei. Cu cât un lucrător este mai calificat, cu atât ar urma să piardă mai mult.

Până să intervină Guver­nul în cearta dintre pa­tronate şi sindicate şi să stabilească salariul minim pe economie la 500 de lei, reprezentanţii patronilor au susţinut că nu pot accepta această sumă, nu datorită numărului de români care muncesc „pe minim”, ci datorită influenţelor pe care le-ar avea în întregul sistem de salarizare. Zilele trecute, liderii confederaţiilor patronale au făcut şi o cerere concretă în acest sens: au solicitat confederaţiilor sindicale modificarea grilei de salarizare prevăzută în contractul colectiv de muncă pe 2007.
Acest contract, deşi a fost încheiat anul trecut, este valabil, cel puţin în privinţa grilei, şi în acest an. Grila prevede diferenţierea salariilor minime în funcţie de calificare, dacă în fişa postului se specifică acea calificare ca fiind necesară.
Lefurile – „reglate“ din coeficientul de ierarhizare
De pildă, pentru un muncitor calificat coeficientul minim de ierarhizare este 1,2. Astfel, cea mai mică leafă pe care o poate primi un calificat, indiferent în ce întreprindere lucrează, este, în 2008, de 600 de lei (500×1,2). Pentru un funcţionar cu studii postliceale, care este încadrat pe o funcţie care necesită studii postliceale, coficientul minim de ierarhizare este 1,25, adică cea mai mică leafă este 625 de lei (500×1,25).
Patronatele propun diminuarea coeficienţilor minimi de ierarhizare astfel: pentru muncitorii calificaţi – de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii liceale – de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii postliceale – de la 1,25 la 1,15; pentru personalul încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este şcoala de maiştri – de la 1,3 la 1,15; pentru personalul cu studii superioare de scurtă durată – de la 1,5 la 1,3; pentru personalul cu studii superioare – de la 2 la 1,5.
Zecimile care s-ar tăia din coada coeficienţilor minimi de ierarhizare par infime, dar la salarii s-ar simţi din ce în ce mai puternic pe măsură ce gradul de calificare creşte. De pildă, minimul pe care un muncitor calificat l-ar putea primi ar scădea cu 50 de lei pe lună, dar minimul pe care un titrat l-ar putea primi ar scădea cu 250 de lei pe lună (de la 1.000 de lei, la 750 de lei).
Primii sindicalişti revoltaţi de propunerea patronilor au fost cei din cadrul Mediasind, care au cerut liderilor confederaţiilor sindicale să nu accepte aşa ceva. „Nici vorbă. Nu se poate accepta diminuarea grilei de salarizare şi sancţionarea lucrătorilor calificaţi”, ne-a declarat, ieri, vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
Sursa: Gandul6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor