Patrimoniul istoric imobilar al Timişoarei suferă

25Comentarii
Patrimoniul istoric imobilar al Timişoarei suferă
Una dintre atracţiile cu adevărat turistice ale Timişoarei, patrimoniul arhitectonic istoric, suferă tot mai mult. Prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, vrea să demonstreze că în acest domeniu se face totuşi ceva, se încearcă prezervarea acestei bijuterii ale oraşului.

El a „vizitat” pe teren câteva dintre clădirile puternic afectate de trecerea vremurilor dar şi de nepăsarea proprietarilor. Exemplele „vinovate” au fost o clădire de pe strada Treboniu Laurean, în plin centrul oraşului, situată vizavi de clădirea care găzduieşte caseria Enel din Zona Iosefin. Faţada acesteia a devenit un adevărat pericol pentru trecători dar chiar şi pentru locatari. Unul dintre balcoanele închise ale clădirii are structura puternic afectată, toată tencuiala a fost deja distrusă, la fel ornamentele artistice de pe faţadă. Ridicolul situaţiei e dat de geamurile termopane, cu tâmplărie de culoare albă, instalate pe o clădire puternic degradată. La câţiva metri distanţă, vizavi de biserica ortodoxă, a fost dată ca exemplu bun o clădire istoric, proaspăt renovată. Vizita şefului prefecturii a continuat în zona Bălcescu, la colţul bulevardului Mihai Viteazul şi strada Victor Babeş. Aici este situată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, cunoscută ca unora ca fiind Casa Grădinarului. Noii proprietari au cam uitat, probabil voit, să se mai ocupe de întreţinere. Din păcate, legislaţia permite doar două modalităţi de „rezolvare” a unei clădiri de patrimoniu, fie renovarea în perfectă conformitate cu designul original, fie înlocuirea acesteia. Iar soluţia din urmă este perfectă pentru ridicarea pe terenul generos a unei construcţii noi. Arhitectul Şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, ne-a declarat că ultima solicitare a proprietarului pentru casa respectivă a fost cea de construire aici a unei spălătorii auto! No comment…25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor