Pasta de aluminiu produsa in Alba, folosita la fabricarea de bombe de catre Stat Islamic

De T. Ex.
Reactualizat la:
1Comentariu
Pasta de aluminiu produsa in Alba, folosita la fabricarea de bombe de catre Stat Islamic
© Pasta de aluminiu produsa in Alba, folosita la fabricarea de bombe de catre Stat Islamic (foto © Rodi Said / Reuters)
Potrivit unui raport finanţat de Uniunea Europeană, pasta de aluminium produsă de firma românească Alba Aluminiu a fost utilizată de organizația terorista Stat Islamic la fabricarea de dispozitive explozibile improvizate. Acest produs costă 3 euro kilogramul și poate fi folosit inclusiv la vopsit uşile sobelor, spune patronul companiei.

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict, la solicitarea UE, relevă faptul că 51 de firme din țări precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia sau Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate, informează Mediafax.

În acest raport este inclus doar o firmă din România – Alba Aluminiu din Zlatna, județul Alba.

„Alba Aluminiu produce pigmenţi de aluminiu pentru lacuri şi vopsele şi pastă de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Aceste produse sunt livrate peste tot în lume, începând cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Orientul Mijlociu, toată Europa – cea mai mare piaţă a noastră este Marea Britanie. În toate ţările în care livrăm avem distribuitori, care cumpără de la noi şi revând pe piaţa locală, către clienţii lor. În mare parte, clienţii distribuitorilor noştri nu ne sunt cunoscuţi”, a declarat pentru Mediafax proprietarul companiei.

Potrivit studiului finanțat de Uniunea Europeană, aluminiul amestecat cu îngrăşământ este unul dintre cei mai întâlniţi explozibili artizanali utilizaţi de ISIS în Irak şi Siria.

În timpul unor conflicte din oraşul irakian Tikrit, care au avut loc în primăvara anului trecut, armata irakiană a capturat un depozit în care forţele ISIS au amestecat pastă de aluminiu cu nitrat de amoniu pentru a produce explozibili, mai informează Mediafax.

„Distribuitorul nostru din Turcia (compania Marikem), în care avem toată încrederea, a cumpărat şi cumpără multe transporturi de la noi. Şi luna aceasta am trimis şi trimitem. Printr-o înlănţuire de evenimente care nu ne sunt cunoscute nouă şi cred că nici distribuitorului nostru din Turcia, (…) pe la ei (Stat Islamic, n.r.) au ajuns 3-4 bidoane de la noi, vreo 3-4 de la Aldoro din Brazilia – un concurent al nostru şi de la firma aceea din China (Sunrise Aluminium Pigments, n.r.), care este iarăşi concurent de-al nostru. Printre alte utilizări ale pastei ăsteia de aluminiu este că oamenii îşi vopsesc uşile de la sobe cu ea. Gândiţi-vă că la distribuitorul nostru a venit cineva şi i-a spus că vrea un butoiaş să-şi vopsească la sobă. Sigur că i-a dat, (distribuitorul, n.r.) sau pe tot lanţul ăsta”, a mai declarat pentru Mediafax proprietarul firmei Alba Aluminiu.

Această pastă de aluminiu nu are un regim special de control precum explozibilii sau substanţele utilizate la fabricarea acestora. Acest produs se încadrează ca grad de pericol în categoria solvenţilor.

„Noi suntem în strânsă colaborare cu ANCEX (agenţia de control al exporturilor). Ştim ce să cumpărăm şi să vindem. (…) Produsul este în categoria white-spirit (solvenţi, n.r.). White-spirit este un fel de benzină, iar benzina este întotdeauna utilă în momentul în care vrei să facă ceva să ardă, să explodeze. Ori că foloseşti pastă de aluminiu ori benzină, poţi să faci acelaşi lucru”, a explicat patronul firmei din Alba, care a precizat că acest produs este comercializat la aproximativ 3 euro/kilogram.

Cercetătorii Institutului pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict au avut acces la componentele bombelor detonate de membrii organizației teroriste SI, fiind recuperate în timpul confruntărilor din Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit, în Irak, dar și în orașul sirian Kobani.

Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elveţia, Olanda şi Rusia sunt implicate în furnizarea unor astfel de echipamente. Cele mai multe detonatoare folosite de organizaţia teroristă au provenit de la şapte companii din India, fiind transportate legal şi furnizate unor entităţi din Liban şi Turcia.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor