Participarea profesorilor din Timis la greva generala, contorizata diferit de sindicate si de inspectorat

17Comentarii
Participarea profesorilor din Timis la greva generala, contorizata diferit de sindicate si de inspectorat
Diferenţă mare între datele Inspectoratului Şcolar Timiş şi cele ale federaţiilor sindicale, în ceea ce priveşte numărul de profesori care participă luni la greva generală. Potrivit inspectoratului doar între 10 şi 12% dintre profesori ar participa la proteste, iar potrivit sindicatelor procentul s-ar ridica undeva la 40%.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Timiş, numărul profesorilor care au intrat în grevă generală este destul de mic. „Dacă vineri aproximativ 16% dintre cadrele didactice din Timiş au anunţat că vor participa la greva generală, astăzi numărul a scăzut semnificativ. Astfel, din datele pe care le avem momentan, doar 10-12% ar participa la proteste. Bacalaureatul se desfăşoară normal, în toate centrele de examinare”, ne-a spus Mariana Eftimie, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş. De cealaltă parte, sindicatele au estimat un procent mult mai mare. „Din ce date am primit până în momentul acesta (n.r. ora 12), cam 40% dintre profesorii afiliaţi sindicatului ar fi în grevă”, a declarat Virgil Popescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret”, filiala Timiş.

Sindicatele şi inspectoratul se acuză reciproc

„Doamna Eftimie merge momentan pe la mai multe şcoli din judeţ. Dacă ar fi cum spune dumneaei, doar 10-12%, era fericită şi nu mai pleca de la birou”, ne-a spus Popescu. De cealaltă parte, inspectorul şcolar general îşi susţine afirmaţiile. „Sindicatele tot timpul spun mai mult. La greva precedentă ei au susţinut că în jur de 70-80% dintre profesori au fost în grevă, pe când pe documente au fost doar 30%. Noi ne bazăm pe rapoartele făcute de directorii şcolilor, la nivelul fiecărei instituţii. În funcţie de acestea angajaţii sunt sau nu plătiţi. Liderii sindicatelor pot declara ce procente vor ei, noi ne bazăm pe documente”, a declarat Eftimie.

La Becicherecu Mic, o singură învăţătoare a intrat în grevă

Nemulţumită de condiţiile oferite de şcoala din Becicherecu Mic, o singură învăţătoare de acolo a decis să intre în grevă, şi a venit luni la Timişoara pentru a discuta cu liderii sindicali. „Eu sunt singura de la noi de la şcoală. Condiţiile sunt mizere, băile arată deplorabil. Eu am venit aici să mă întâlnesc cu liderii sindicali. Am fost şi la marşul sindicaliştilor din aprilie, tot singură. Am plecat după ce am terminat orele cu copiii şi au intrat profesorii să le predea”, ne-a declarat învăţătoarea nemulţumită.

Grevă generală în mediul universitar

La Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica din Timişoara, conform sindicatului Alma Mater, în jur de 70% dintre profesori au declaşat luni greva generală. „Profesorii, în mare parte, nu au ţinut azi cursurile şi laboratoarele. La Mecanică de pildă s-au ţinut doar două laboratoare de dimineaţă, iar apoi nu am mai găsit pe nimeni. La Universitatea de Vest angajaţii care au participat la grevă s-au strâns în holul instituţiei, pentru a-şi exprima nemulţumirile”, ne-a spus Ilare Bordeaşu, liderul sindicatului Alma Mater pe zona de vest. În ceea ce priveşte celelalte universităţi din oraş, datele nu sunt încă exacte. „La Medicină nu am reuşit încă să vorbesc cu conducerea sindicatului de acolo, iar la Agronomie, la cum ne atacă domnul Tabără (n.r Deputatul PDL de Timiş Valeriu Tabără, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole Banatul, care l-a acuzat pe Ilare Bordeaşu că-i ameninţă pe membrii de sindicat cu reducerea salariilor şi a altor drepturi băneşti dacă nu participă la protestele declanşate luni), nu ştim ce e acolo”, a mai adăugat Bordeaşu.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor