Parohie greco-catolică înființată la Sântana

De Eugen Rogojan
Parohie greco-catolică înființată la Sântana
La Sântana s-a oficiat prima sfântă liturghie greco-catolică în limba română, duminică, 10 noiembrie.

„De mai mulți ani, PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, era preocupat de a rezolva dorința credincioșilor greco-catolici din această localitate, Sântana, de a avea asistență spirituală după tradiția bisericii noastre”, transmite Biroul de presă al Episcopiei de Lugoj. Aceștia spun că înainte de 1948, an în care Biserica Greco-Catolică a fost desființată, în Sântana nu a existat nici biserică, nici parohie greco-catolică, însă după 1990, la cele trei recensăminte ale populației (1992, 2002 și 2011), s-au declarat greco-catolice aproximativ o sută de persoane. „Urmare cererilor acestor credincioși și a obligațiilor de a acorda asistență spirituală acestora în sfârșit s-a ajuns să fie soluționată această problemă pastorală”, transmit clericii.

Serviciile religioase vor fi oficiate în Biserica Romano-Catolică „Inima lui Isus” din Sântana, preot paroh urmând a fi pr. Cristian Tiba. „Părintele Cristian Tiba este la origine romano-catolic și s-a format ca preot în biserica romano-catolică din Moldova, familiarizându-se cu ritul bizantin la Oradea. În urmă cu 20 de ani a fost hirotonit preot de către PS Virgil Bercea, episcop de Oradea și a activat ca preot greco-catolic în Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Provizoriu, părintele fiind celibatar, va locui la Chișineu Criș la mânăstirea franciscană”, spun cei de la Episcopia de Lugoj.

Prima sfântă liturghie greco-catolică de la Sântana a fost susținută de PS Alexandru, cu participarea Mons Angelo-Narcis Pop – vicar general, Pr Tiba Cristian, Pr. Prot. Dănuț Ciuban, Pr Prot. Radu Vorindan, Pr. Crișan- Killian Ovidiu, Pr. Roman Dubeștean, Pr. Lazie Gheorghe-Mirel, Pr. Blăjuț OFM-Conv. și Ipod. Cristi Neagoe.

„Au fost foarte mulți credincioși din Sântana, frați călugări franciscani cât și credincioși invitați din parohiile învecinate: Arad, Șimand, Sintea Mare, Ineu, Oradea și din alte parohii. Corul Allegria din Oradea, dirijat de Prof. George Demian a făcut să răsune cântul sacru în această frumoasă biserică”, transmite biroul de presă al Episcopiei de Lugoj.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor