Parlamentul European, garantul democraţiei

Parlamentul European, garantul democraţiei
ParlamentulEuropean este singura institutie supranationala ai carei membri sunt alesi in mod democratic, prin vot universal direct. Astazi, romanii ii aleg pe cei care ii vor reprezenta in cadrul acestei institutii.

 

Parlamentul European (PE) reprezinta cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene. Din 1979 membrii sai sunt alesi in mod direct de oamenii pe care ii reprezinta. Alegerile au loc din cinci in cinci ani si fiecare cetatean cu drept de vot isi poate alege reprezentantii. In acest mod, parlamentul reprezinta dorintele cetatenilor membri ai Uniunii Europene (mai mult de 490 de milioane de oameni) si interesele lor in dezbaterile cu celelalte institutii UE. In prezent, parlamentul are 785 de membri din toate cele 27 de tari.
In principiu, numarul membrilor din Parlamentul European nu trebuie sa fie mai mare de 736 incepand cu mandatul 2009-2014. Momentan insa, deoarece Romania si Bulgaria au devenit membre in cursul mandatului 2004-2009, numarul parlamentarilor este mai mare.
Care sunt functiile Parlamentului European?
Competentele Parlamentului European au crescut cu fiecare revizuire a Tratatelor. In prezent, parlamentul decide impreuna cu Consiliul Uniunii Europene in privinta legislatiei comunitare si a bugetului Uniunii si are, de asemenea, un rol de control.
Functia legislativa este exercitata prin patru proceduri de decizie diferite: consultare simpla, cooperare, codecizie, aviz conform. Functia bugetara presupune propunerea sau modificarea repartizarii sumelor si uneori adoptarea formei finale a bugetului. Parlamenul European are si rol de control politic asupra institutiilor europene (aproba, numeste, demite membrii Comisiei Europene prin motiune de cenzura).
7.000 de euro, salariul de europarlamentar
Parlamentul European este cel mai mare parlament democratic din lume. Egalitatea de gen si transparenta sunt principii care conduc modul de functionare al PE. Daca in 1979, doar 16,5% dintre fotoliile parlamentare erau ocupate de femei, astazi, procentul a crescut la 30,3%, mai mult decat in majoritatea statelor membre. In ce priveste transparenta, membrii parlamentului sunt obligati sa mentioneze intr-un registru public activitatile profesionale si orice alta functie detinuta sau activitate remunerata.
In 2005, parlamentul si consiliul au decis asupra unui statut unitar pentru toti membrii, care sa elimine disparitatile existente intre regimurile nationale ale statelor membre si care sa asigure mai multa transparenta in remunerarea acestora. Noul statut va intra in vigoare dupa alegerile din 2009. Salariul membrilor este stabilit la 7.000 de euro pe luna, punand capat diferentelor dintre statele membre. Impozitul pe venit va intra la bugetul UE.
Schimb de stafeta
Incepand cu 1 ianuarie 2007, 35 de parlamentari romani se numara printre membrii Parlamentului European. Ei si-au inceput activitatea in septembrie 2005, in calitate de observatori.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cei 35 de observatori au devenit membri ai Parlamentului European, fiind numiti de Camera Deputatilor si Senat pana la alegerile europene care au loc astazi.

FORMATIUNI
Grupurile politice din Parlamentul European
> Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni (EPP-ED)
> Grupul Socialist din Parlamentul European (PES)
> Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)
> Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor (UEN)
> Grupul Verzilor/ Alianta Libera Europeana (Greens/EFA)
> Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/ Stanga Verde Nordica (GUE/NGL)
> Grupul Independenta si Democratie (IND/DEM)
> Independenti (NI)

ORGANIZARE
Parlamentul European, trei sedii de lucru
> Sediul Parlamentului European se afla la Strasbourg. Activitatile parlamentului se desfasoara, insa, din motive istorice, in trei sedii de lucru
> La Strasbourg, simbol al reconcilierii franco-germane, au loc lunar sesiunile plenare
> La Bruxelles au loc sesiunile plenare suplimentare, reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice
> La Luxemburg se afla Secretariatul General

 

Sursa: EVZ0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor