Parlamentul a violat toate recomandarile Europei!

3Comentarii
Chiul la Parlament
Chiul la Parlament
BUCUREŞTI – Parlamentul a adoptat o hotarare ce permite prelungirea suspendarii lui Basescu. Decizia contravine normelor Comisiei de la Venetia.

Hotararea parlamentului privind obiectul si data referendumului pentru demiterea presedintelui, adoptata marti, contravine normelor europene in materie de referendum. Comisia Europeana pentru democratie prin lege de la Venetia a promovat in noiembrie 2006, ca urmare a Recomandarii 1704/2005 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, un ghid de buna practica pentru referendum.

Consiliul a stabilit ca este nevoie de un ghid in conditiile in care referendumurile pot fi utilizate ca instrumente pentru a submina legalitatea sau legitimitatea unor institutii reprezentative. Comisia de la Venetia a fost consultata de Romania cu privire la proiectul de lege privind minoritatile nationale.

Conditiile referendumului: prin lege si controlate constitutional

In ghidul de buna practica al Comisiei de la Venetia se prevede explicit ca, exceptand normele tehnice si de detaliu, regulile privind referendumul trebuie sa aiba rang de lege. Ca acestea nu ar trebui sa fie modificate cu cel putin un an inaintea referendumului. Ca trebuie sa fie in acord cu Constitutia si supuse aceluiasi control judiciar ca toate celelalte legi.

Parlamentul a schimbat conditiile referendumului cu cateva zile inainte de sustinerea acestuia si si-a acordat dreptul exclusiv de a decide asupra procedurii de urmat in cazul invalidarii, printr-o hotarare si nu prin lege, ce nu poate fi supusa controlului constitutional.

Neutralitatea autoritatilor si a media

„Iluminarea prin discutii” este cruciala pentru ameliorarea procesului decizional intr-un referendum, stabilesc stiintele politice. Informarea cetatenilor asupra temei si consecintelor referendumului face si obiectul Ghidului. Cuvantul-cheie este „neutralitatea”, a autoritatilor si a media.

Posturile publice sunt chemate sa asigure reprezentare egala partizanilor si oponentilor temei suspuse referendumului, atat in emisiunile dedicate, cat si in cele informative. Ceea ce stabilise deja si Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Prin aceeasi hotarare insa, parlamentul a intervenit peste CNA si a hotarat ca repartizarea si monitorizarea timpilor de antena revine unei comisii parlamentare, dominata de politicieni.

Ghidul insista si asupra modului in care este formulata intrebarea: clar, fara echivoc si fara sugerarea raspunsului. Comisia de la Venetia sugereaza, intr-o recomandare facuta Consiliului Europei, ca intrebarea sa nu contina numele unei persoane. Or, parlamentul a personalizat intrebarea incluzand numele lui Traian Basescu.

Comisia recomanda ca procesul referendumului, nu numai votul in sine, ci si organizarea lui, sa fie supravegheat de o autoritate independenta. In Romania aceasta ar fi Autoritatea electorala permanenta, care nu are nici macar un regulament de functionare.

„Romania, bolnavul Europei”

Ignorarea acestor norme de buna practica stabilite de Comisia de la Venetia nu atrage asupra Romaniei sanctiuni. Dar, potrivit politologului Cristian Parvulescu, arata ca nu suntem o democratie europeana: „Romania a devenit bolnavul Europei. Parlamentarismul exacerbat nu este o forma de protectie a libertatilor cetateanului, ca intr-o democratie autentica, ci duce la practici care incalca libertatile cetateanului”.

Basescu: „322, numar rau pentru Romania”

Presedintele Traian Basescu a comentat ieri decizia parlamentului care permite prelungirea perioadei in care seful statului este suspendat. Basescu a afirmat ca, in mod normal, nu ar trebui sa comenteze decizia legislativului pentru ca acesta trebuie respectat ca institutie. „Dar parlamentarii care au votat nu sunt decat parte a acelui lot de 3-2-2 (322 de parlamentari prosuspendare – n.r.). 3-2-2 va deveni un numar rau pentru Romania. 3-2-2”, a spus Basescu.

Guvernul a pus la punct detaliile referendumului

Guvernul a pus ieri la punct detaliile legate de organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, care va avea loc pe 19 mai. Astfel:

> se vor tipari peste 18 milioane de buletine de vot, care vor ajunge in toate circumscriptiile electorale din tara;
> pe buletine va fi tiparita intrebarea: „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?”;
> urnele vor fi deschise de la ora 8.00 la 20.00;
> data inceperii campaniei electorale este considerata 24 aprilie, „data aducerii la cunostinta publica a referendumului”;
> costurile organizarii referendumului se ridica la 60 de milioane de lei;
> campania electorala se va termina cu o zi inainte de alegeri, pe 18 mai;
> in maximum 3 zile de la data stabilirii referendumului se vor desemna, prin tragere la sorti, cei 7 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Biroul Electoral Central (BEC);
> primarii si serviciile de evidenta informatizata a persoanei trebuie sa reactualizeze listele electorale permanente in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii referendumului;
> in ziua referendumului, la ora 7.00, se verifica si se sigileaza urnele de vot.

SURSA: EVZ3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor