Parlamentul a început dezbaterea moţiunii de cenzură

13Comentarii
Parlamentul a început dezbaterea moţiunii de cenzură
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care moţiunea de cenzură “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, iniţiată de opoziţie, urmează să fie dezbătută şi supusă votului, a început, marţi dimineaţă.

La şedinţă, care a început cu o întârziere de circa 30 de minute faţă de ora anunţată, şi-au anunţat prezenţa 349 din cei 470 de parlamentari. Reuniunea este condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Premierul Emil Boc şi ceilalţi membri ai Executivului participă la dezbaterea moţiunii. Boc a afirmat, la sosirea la Palatul Parlamentului, că membrii opoziţiei trebuie să aibă emoţii pentru rezultatul votului la moţiunea de cenzură şi nu reprezentanţii Guvernului. El a mai spus, înainte de dezbaterile asupra moţiunii de cenzură, că înţelege nemulţumirea oamenilor afectaţi de criză, dar că şi aceştia trebuie să înţeleagă că Guvernul a făcut “exact ce trebuia” pentru a limita efectele acestei crize şi a permite ieşirea din recesiune.

La dezbaterea moţiunii asistă, de la balcoanele sălii de plen, peste 100 de persoane.

O dată cu dezbaterea moţiunii, în Bucureşti au loc proteste masive ale sindicaliştilor. În jurul orei 11.00, circa 20.000 de protestari adunaţi în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament, unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură, coloana de manifestanţi fiind însoţită de liderul PSD Victor Ponta, care avea la gât un steag tricolor şi o şapcă cu însemnele CNSLR-Frăţia, de Marian Vanghelie, Rovana Plumb şi Dan Nica.

Sindicaliştii vor mărşălui spre Palatul Parlamentului, pe traseul Bulevardul Magheru – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei.

La fiecare dintre porţile Parlamentului se aflau, încă de la ora 8.00, alte câteva sute de sindicalişti.

Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită în Parlament săptămâna trecută. În textul moţiunii de cenzură, intitulată “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, se specifică faptul că aceasta este semnată de aproape trei milioane de cetăţeni, se cere ca “guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” să plece şi se acuză faptul că România este condusă de “o grupare lipsită de legitimitate electorală, condusă de un personaj fără personalitate, fără identitate doctrinară şi fără simţ al ridicolului – premierul Emil Boc“.

În textul moţiunii, opoziţia acuză actualul Guvern că nu mai respectă Programul de guvernare aprobat de Parlament, la învestitură, în decembrie 2009, mai ales în ceea ce priveşte luarea măsurii de creştere a TVA, că “a declanşat un război economic împotriva românilor”, că a început cu un “atac” împotriva mediului privat, că a produs un dezastru generalizat în economie, că duce ţara spre colaps social şi economic.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi “pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerelor Parlamentului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul primului-ministru sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se procedează la votarea moţiunii de cenzură. Votul va fi secret cu bile.

La Senat, grupul PSD are 45 de parlamentari, inclusiv Cătălin Voicu, deci social-democraţii pot conta pe 44 de voturi, dacă nu vor fi absenţe. Grupul PNL de la Senat are 21 de reprezentanţi. La Cameră, grupul PSD+PC are 95 de membri, iar PNL are 52 de deputaţi. În total, grupurile PSD şi PNL au 212 parlamentari.

Liderul PSD Victor Ponta a spus, marţi, că a discutat cu mai mulţi parlamentari independenţi şi ai PDL, de la care are “promisiuni ferme” că vor vota moţiunea. Ponta a precizat, răzpunând unei întrebări, că aşteaptă voturi pentru moţiune inclusiv de la deputaţii grupului minorităţilor. El a refuzat să dea nume, motivând că nu doreşte să le creeze acestora probleme. El a precizat că senatorul Cătălin Voicu nu este luat în calcul în ceea ce priveşte estimarea voturilor pentru moţiune şi a adăugat că deputatul PSD Victor Surdu va lipsi, miercuri, de la vot, din cauza unei intervenţii chirurgicale suferite marţi.

Liderul grupului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, în cursul zilei, trei dintre parlamentarii din arcul guvernamental au fost convinşi că este bine să voteze moţiunea de cenzură, el evitând însă să dea numele acestora.

În plus, câţiva parlamentari independenţi, fără apartenenţă la un grup parlamentar, au anunţat că votează moţiunea.

Vicepreşedintele UNPR Liviu Câmpanu a anunţat, marţi, că va pleca din formaţiune şi va vota, miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei.

Adunând voturile pe care, în mod normal, ar conta opoziţia, de la PSD şi PNL, cu cele ale parlamentarilor care şi-au făcut publică intenţia de a se exprima împotriva Cabinetului, se ajunge la un total de aproximativ 220 de voturi, insuficient pentru succesul moţiunii de cenzură.

Deputatul PDL Andrei Sava, ales într-un colegiu uninominal din Ploieşti, anunţa, săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă, că ia în considerare posibilitatea de a vota moţiunea de cenzură depusă de partidele din opoziţie, Sava afirmând că “premierul Boc merită un vot de blam”.

Purtătorul de cuvânt al grupurilor parlamentare ale UNPR, Valeriu Steriu, a anunţat, marţi, că parlamentarii Uniunii nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei, considerând că este un act demagogic şi politicianist. El a precizat că parlamentarii UNPR vor fi prezenţi în sală, la dezbaterea moţiunii, dar nu vor participa la procesul de vot.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a susţinut, luni, că moţiunea de cenzură nu va trece şi că actuala opoziţie nu reprezintă o alternativă. El anunţa, luni, că grupurile parlamentare ale Uniunii nu susţin moţiunea de cenzură depusă de opoziţie şi nu vor participa la vot. PSD a insistat pentru discuţii cu UDMR, însă Uniunea a refuzat să-şi schimbe poziţia faţă de votul la moţiunea de cenzură.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni, că, la moţiunea de cenzură, parlamentarii democrat-liberali se vor ridica, vor spune prezent, fără să se apropie de urnele de vot, arătând că niciun membru PDL nu va vota.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că democrat-liberalii nu au niciun fel de emoţii la moţiunea de cenzură a opoziţiei, arătând că parlamentarii coaliţiei sunt mai uniţi ca oricând.

Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, după întâlnirea cu liderii PSD, că grupul nu va vota moţiunea de cenzură, dar nici nu va participa la vot, apreciind drept “minimale” şansele adoptării acesteia.

Precedenta moţiune de cenzură a opoziţiei a fost respinsă la 15 iunie 2010. Moţiunea de miercuri este cea de a cincea cu care se confruntă un Cabinet condus de Emil Boc. Cea de a treia moţiune împotriva Guvernului Boc, “11 împotriva României”, iniţiată de PNL şi UDMR, a fost adoptată în 13 octombrie 2009, însă după mai multe tentative de desemnare a unui nou Cabinet, tot Boc a fost numit premier.

Sursa: Mediafax13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor