Parinti ai elevilor de la Ion Mincu, la Inspectoratul Scolar Timis: Nu vrem desfiintarea scolii

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
28Comentarii
Parinti ai elevilor de la Ion Mincu, la Inspectoratul Scolar Timis: Nu vrem desfiintarea scolii
© Foto: Tion
Părinții elevilor de la Colegiul ”Ion Mincu” din Timișoara au mers la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, marți seara, ca să discute cu inspectorii despre propunerea de desființare a școlii unde învață copiii lor. Săptămâna trecută, Consiliul Local Timișoara a luat hotărârea desființării acestui colegiu și mutarea copiilor la alte școli. Inspectoratul Școlar Județean Timiș are, însă, ultimul cuvânt. O decizie va fi luată la jumătatea lunii decembrie.

Aproximativ 50 de părinți s-au strâns la sediul Inspectoratului Școlar, ca să discute cu cei care conduc învățământul preuniversitar din Timiș. Ei cer ca școala copiilor lor să nu fie desființată. Părinții se află în acest moment la discuții cu inspectorii, în sala de ședințe a ISJ. Au venit și câțiva elevi; ei așteaptă afară până întâlnirea se încheie.

Luni s-a lansat și o petiție online, cu aproximativ o mie de semnatari, în care autoritățile sunt rugate insistent să nu desființeze acest colegiu.

Săptămâna trecută, reprezentanții profesorilor de la Colegiul ”Ion Mincu” s-au întâlnit și ei cu inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu, ca să discute problema dizolvării acestui colegiu. Totul după ce săptămâna trecută, consilierii locali au decis ca instituția de învățământ să fie „reorganizată prin divizare totală”. Acest lucru înseamnă că toate clasele colegiului „Ion Mincu” vor fi preluate de alte instituții de învățământ din oraș.

Practic, primăria desființează Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, instituție cu o vechime de 50 de ani, iar în locul celor 1.000 de elevi și 80 de profesori de la Mincu, în clădirea din zona centrală a Timișoarei, vor fi mutate clase de la Liceul ”Nikolaus Lenau”.

UPDATE Discuțiile continuă la Inspectorat. Părinte al unui elev de la Mincu: Ar putea fi organizat și un protest, dar vom urma și căile legale

La discuția dintre inspectorii școlari și părinți au venit și câțiva elevi, chiar dacă nu au avut acces în sală.

Nu e normal să desființeze o școală. Suntem toți o familie și ne înțelegem. Suntem 600 de elevi de liceu și 400 în școala generală. Noi, secția de arhitectură, mergem la Arte, unii merg la Ungureanu, alții merg la Vest. Eu stau în Săcălaz și fac o oră și 10 minute până la Pădurea Verde, unde mă vor muta”, a spus Pogan Roxana, elevă în clasa a X-a la Colegiul Ion Mincu.

Unul dintre părinți, care a ieșit de la discuții, a spus că vor urma toate căile legale pentru a contesta această decizie, inclusiv atacul în instanță sau s-ar putea ajunge chiar la proteste.

Sunt mândru că fata mea urmează acest colegiu, își dorește să termine arhitectura, dar sub titulatura de Ion Mincu. Nu vrem ca acești copii să termine arhitectură făcută cu pictori de la Arte Plastice și să scrie pe diplomă liceu de pictură. Cred că în spate sunt interese oculte, imobiliare, mult mai mari. Pe noi ne-a chemat aici doar să bifeze un punct, că a stat de vorbă cu părinții. Nu se gândesc că eu vin cu copiii de 14 ani în Timișoara, din Săcălaz, fac naveta cum pot, mă pune la eforturi financiare și emoționale, ducându-mi fata în celălalt colț de oraș, la Pădurea Verde. Nu vreau să-mi expun copilul în acea locație. Nu ne pot garanta că acei profesori vor urma copiii acolo. Sunt deja cadre didactice care spun că vor renunța la învățământ. Pe diplomele copiilor nu va mai scrie desenator tehnic, va scrie ceva de pictură. Pregătim documentația pentru a ataca hotărârea în contencios administrativ, suntem hotărâți să mergem mai departe în instanță. Una dintre metode ar fi și organizarea unui protest, ar putea fi organizat și un protest, dar vom urma și căile legale”, a spus Anghel Bălulescu, președintele comitetului de părinți de la clasa a X-a A.

Mama unui copil de clasa a IX-a a spus că elevii au rezultate bune și că părinții le-au propus inspectorilor chiar să-i aducă pe elevii de la Lenau în spațiile lor și să rămână ambele instituții de învățămâînt acolo.

Îmi place foarte mult clasa elevului meu. Îi simt verificați pe acești copii, au rezultate bune. Dacă inspectorul s-ar ocupa ca acest liceu să funcționeze bine, atunci acest liceu ar putea să crească. Copilul meu va fi mutat la Emanuil Ungureanu. Este problema unui institut pe care vor să-l dizolve. Ne-a spus că nu era cazul să ne consulte deoarece este doar o propunere. Când am pus o întrebare de ce nu găsește o soluție pentru copiii din acest liceu, de ce nu încearcă să comaseze liceele, mi s-a spus că este imposibil acest lucru. Mi s-a spus clar: exclus. Ni s-a spus că elevii vor fi mutați în licee cu medii peste 6 și faptul că acești copii vor fi transferați acolo pentru noi trebuie să fie o onoare. Practic, copiii noștri sunt pleava societății, sunt atât de slabi și nesemnificativi încât pot să facă ce vor ca ei. Jumătate din copii de acolo nici nu există, au spus că nu vor să învețe, practic ni s-a spus că liceul trebuie desființat. Că o secție nu este foarte bună. Doamna inspector a spus că dacă noi punem bețe în roate, dacă ea nu reușește să dizolve școala, atunci ea nu va mai aproba planul educațional la această școală și încetul cu încetul se va stinge de la sine. Când am întrebat de ce, răspunsul a fost: pentru că pot ”, a spus Diana Ressa, mama unui elev de clasa a IX-a de la Ion Mincu.

UPDATE 2 Inspectorul școlar general de Timiș: Elevii sunt în centrul atenției, ei primează

La finalul discuției cu părinții, inspectorul școlar general de Timiș a făcut un apel la calm și a spus că elevii au de câștigat.

Inspectoratul Școlar a luat decizia să îi invite pe părinți la o discuție vizavi de avizul privind dizolvarea acestei unități. Vorbim de o dizolvare și de o reorganizare totală. Copiii vor fi trimiși spre alte unități de învățământ, care cu siguranță îi vor primi și se vor bucura de un parcurs bun. Reorganizarea urmărește eficientizarea mai multor lucruri, banul public trebuie să-l folosim riguros, este un număr mic de copii care stau în spații mari. Elevii care sunt de învățământ primar și gimnazial rămân pe loc, vor fi absorbiți de Școala nr. 26. Aș face un apel la calm. Este firesc să fie nemulțumiți, nu au avut toate informațiile, scopul acestui dialog a fost de a primi informațiile de care au nevoie, și noi de la ei, să le demonstrăm că elevii sunt în centrul atenției, și ei primează”, a spus Aura Danielescu, inspectorul școlar general de Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Petitie online semnata de aproape o mie de persoane: Nu dorim divizarea Colegiului Ion Mincu din Timisoara

Inspectorul scolar general despre desfiintarea Colegiului Mincu din Timisoara: Copiii nu au decat de castigat

Zeci de profesori si parinti la ISJ Timis pentru a discuta soarta Colegiului Ion Mincu

Liceul Lenau vs. Colegiul Ion Mincu. Primaria Timisoara desfiinteaza un liceu vechi de 50 de ani

 28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor