Parintii acuza: cazuri de scarlatina la scoala din Giroc, care nu sunt raportate

De Adrian Panduru
7Comentarii
Parintii acuza: cazuri de scarlatina la scoala din Giroc, care nu sunt raportate
© Parintii acuza: cazuri de scarlatina la scoala din Giroc, care nu sunt raportate (foto: arhiva)
O parte din părinții copiilor care învață la școala de la Giroc și la cea din Chișoda spun că în unitățile respective de învățământ sunt cazuri de scarlatină și nu se face dezinfecția necesară. Mai mult, nici cei mici nu sunt controlați pentru a nu transmite mai departe această bacterie. Direcția de Sănătate Publică Timiș spune că nu are raportat niciun caz de scarlatină, în timp ce reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș au precizat că cei de la școală au raportat doar purtători sănătoși ai streptococului care poate declanșa scarlatina.

Părinții spun că au trimis sesizări la Direcția de Sănătate Publică pentru a lua măsuri și a dicta o dezinfecție acolo ori un control mai amănunțit al copiilor, fie ei purtători sănătoși sau diagnosticați cu scarlatină.

Inițial, părinții spun că au trimis sesizări pe mail, dar acum au de gând să facă o petiție scrisă pe care să o depună le sediul instituției.

„Copilul meu a fost diagnosticat cu scarlatină. Prima dată în decembrie a fost slab pozitiv, acum direct de la Infecțioase mi-a apărut diagnosticul. Datorită copiilor purtători din școală a luat iarăși. Din două în două luni. El nu a fost purtător, în decembrie am fost, atunci, iar acum de la copiii purtători a luat din nou. Sunt aproximativ 10 elevi la școală care fac tratament cu antibiotic, fie purtători sau diagnosticați cu scarlatină. Trebuie făcut ceva, să îi controleze la intrarea în școală ori să facă un control al tuturor copiilor. Să vină DSP-ul să facă același laborator analizele, nu alte laboratoare diverse. La clasele primare s-a manifestat”, spune un părinte al unui elev care are copilul în tratament pentru scarlatină.

Practic, și acei purtători sănătoși, care au streptococul, pot da ușor bacteria mai departe, dacă nu sunt tratați.

„Strepotococul betahemolitic de Tip A este o bacterie care poate să stea în gât, la nivelul faringelui, poate să fie pur și simplu acolo, cantonat în gât și să nu dea niciun simptom, nicio boală – aceștia sunt purtătorii sănătoși, care la rândul lor transmit mai departe streptococul. Dacă cineva are o imunitate mai slabă poate face acel roșu în gât, ori dacă imunitatea este și mai slabă poate face scarlatină, care se manifestă cu febră și cu o erupție – bubițe mici la nivelul feței și a toracelui. Se manifestă și prin febră mare și aspectul limbii – limbă zmeurie. Purtătorii de streptococ e obligatoriu să fie tratați cu antibiotic, la care streptococul este sensibil, pentru că netratându-l ei vor da mai departe”, spune un doctor.

Direcția de Sănătate Publică Timiș spune că nu s-a raportat niciun caz de scarlatină în aceste unități de învățământ.

„Nu ni s-a raportat niciun caz de scarlatină confirmată la unitățile de învățământ la Giroc sau Chișoda”, spune Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției se Sănătate Publică Timiș.

Pe de altă parte, un alt părinte care are copilul la școala din Giroc, o mamă, spune că știe cel puțin patru cazuri de scarlatină confirmate!

„Eu cunosc patru cazuri de scarlatină. Problema a început din decembrie. O singură dată a dezinfectat la școală, dar nu s-au controlat toți copiii, nu au fost obligați să-și facă exudatul”, spune o mamă care are copilul la Școala din Giroc.

Exudatul este o analiză care se ia cu un bețișor, probă din gât, se face la laborator și arată dacă ai sau nu acest streptococ. La școală, conform legii, această analiză este doar recomandată, ne mai fiind obligatorie.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Timiș, cei de la școala din Giroc le-au spus că au făcut trei dezinfecții în această perioadă, iar copiii sunt numai purtători sănătoși, nu sunt bolnavi.

„Din ce mi-au raportat cei de la școlile din Chișoda și Giroc, sunt patru copii depistați cu streptococ la Giroc și sunt șase copii care nu frecventează cursurile. La Chișoda sunt două cazuri de scarlatină cu tratament antibiotic, care nu frecventează cursurile. Directorii au luat măsuri la nivelul școlii”, spune inspectorul școlar general adjunct de Timiș, Mihaela Petrov.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor