Paradoxuri imobiliare pe piata timisoreana: Apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi

De Marcel Hoster
8Comentarii
Paradoxuri imobiliare pe piata timisoreana: Apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi
© Tion: Paradoxuri imobiliare pe piata timisoreana: Apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi
Piața apartamentelor timișorene urmează o tendință națională, conform căreia prețurile locuințelor vechi sunt mai mari decât cele ale apartamentelor noi. Firmele din domeniul imobiliar și cumpărătorii au păreri diferite legate de această situație, totuși, numitorul comun ar fi locația mai proastă a celor noi.

În marile orașe ale țării, acolo unde oferta de locuințe noi este cea mai consistentă, paradoxul prețurilor persistă, după cum relevă o analiză realizată de unul dintre principalele portaluri imobiliare de pe piață. Astfel, prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate și, în unele cazuri, chiar mai ridicate decât cele ale unităților locative construite în ultimii ani. Această situație poate avea mai multe cauze, spun reprezentanții portalului: localizarea mai puțin favorabilă a blocurilor noi față de cele mai vechi (chiar în cadrul acelorași zone); presiunea exercitată asupra prețurilor de numărul mare de locuințe noi disponibile spre vânzare; și, nu în ultimul rând, conectarea mai slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieței (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi). De cealaltă parte, cei care cumpără vorbesc despre calitatea construcției, mai slabă în blocurile noi, accesul la școli sau alte utilități, dar și la mijloacele de transport în comun.

Timișoara se distinge de restul orașelor mari românești prin plaja restrânsă în care variază prețurile locuințelor, fie ele vechi sau noi, fapt ilustrat de cele câteva zone incluse în analiză. Astfel, deși pretențiile vânzătorilor se situează în toate cazurile peste pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, acestea nu depășesc valoarea de 1.150 de euro pe metru pătrat util. Este evident, așadar, că locuințele vechi și cele noi vor fi foarte apropiate ca preț, alternând în balanță cele mai ieftine/cele mai scumpe, însă la diferențe foarte mici. Bineînțeles, în zonele centrale sau semicentrale precum Medicină, Take Ionescu, Punctele Cardinale, prețurile ajung în jurul valorii de 1.500 de euro/mp, în multe cazuri apartamentele vechi fiind mai scumpe decât cele noi.

Iată care sunt prețurile medii practicate, pe zone: Aradului 1.103 euro/mp apartamente vechi și 1.141 euro apartamente noi; Girocului 1.083 euro/mp apartamente vechi și 1.038 euro/mp apartamente noi; Braytim 1.065 euro/mp apartamente vechi și 1.100 euro/mp apartamente noi; Lipovei 1.076 euro/mp apartamente vechi și 1.061 euro/mp apartamente noi.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor