Papa Ioan Paul urmărit de poliţia politică

Papa Ioan Paul al II-lea
Papa Ioan Paul al II-lea
Serviciile secrete comuniste au acţionat şi la Vatican. Papa Ioan Paul al II-lea a fost spionat de informatorii poliţiei politice din Polonia. Informaţia a fost dezvăluită de arhiepiscopul de Varşovia, cardinalul Joseph Glemp

El a declarat agenţiei italiene ANSA că Ioan Paul al II-lea a fost supravegheat de la alegerea sa, în 1978, şi până la căderea Zidului Berlinului, în 1989.

Fostul papă a fost “spionat şi încă intens”, a declarat Glemp la Assisi, unde a participat la o conferinţă religioasă. Arhiepiscopul a reluat acuzaţii vehiculate în Polonia după moartea lui Ioan Paul al II-lea, anul trecut. El este printre membrii cu cel mai înalt rang din cler care discută deschis subiectul.

“Existau spioni la Vatican. Moscova era foarte interesată să ştie ce se întâmpla la Roma în timpul pontificatului unui papă polonez”, a declarat arhiepiscopul.

Ioan Paul al II-lea a fost primul papă provenit dintr-o ţară comunistă. El a sprijinit sindicatul “Solidaritatea”, care a făcut disidenţă în Polonia, în anii de dinainte de căderea blocului sovietic.

Anul acesta, un raport al Parlamentului italian arăta că liderii sovietici au plănuit tentativa eşuată de asasinare a lui Ioan Paul al II-lea din 1981, pentru că se temeau că acesta va destabiliza Blocul de Est.

Documente date publicităţii anul trecut de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia, care gestionează arhivele fostei poliţii secrete, a anunţat că are dovezi că părintele Konrad Hejmo a fost informator al serviciilor secrete poloneze. Hejmo s-a ocupat mulţi ani de pelerinii polonezi care vizitau Roma şi era un apropiat al anturajului Papei.

Hejmo a negat că ar fi fost spion, spunând că, dimpotrivă, era un naiv, pentru că a discutat cu un polonez care locuia în Germania şi care a fost ulterior demascat ca fiind spion. Glemp este convins însă că Hejmo a fost informator. “În mod sigur a fost spion. Documentele publicate anul trecut o dovedesc. Personal, sunt convins părintele Hejmo a adus acuzaţii şi a scris rapoarte”, a declarat Glemp, citat de ANSA.

În urmă cu două luni, mărturisirea unei feţe bisericeşti dintre cele mai cunoscute, părintele Michal Czajkowski, cum că a fost informator a provocat un şoc în Polonia. Czajkowski a recunoscut că a colaborat cu serviciile secrete timp de aproape 25 de ani, furnizând informaţii despre disidenţi şi membri ai clerului. Institutul Memoriei Naţionale afirmă că până la 10% dintre preoţii polonezi au colaborat, în mod deliberat sau nu, cu fosta poliţie politică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor